Côte de Beaune 2025

 

 

Druivenrassen

Chardonnay, Pinot noir

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Mergel

Santenay

 

Een klein pittoresk wijndorpje gelegen in het zuiden van de regio Côte de Beaune.

De climats (wijngaarden) rondom Santenay zijn zeer bijzonder daardoor een plaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de wijngaarden lopen er tot aan de randen van het dorpje en soms zelfs een klein stukje het dorp in.

In de glooiende heuvels ligt het Château de Santenay oftewel Château Philippe le Hardi.

Dit kasteel met typisch Bourgondisch pannendak is te vinden aan de noordzijde van het dorp. Het eerste kasteel op deze plaats werd gebouwd in de negende eeuw, maar pas in de twaalfde en veertiende eeuw zouden de eerste contouren van het huidige kasteel verschijnen.

 

De wijnen van Santenay vallen onder de AOC; Appellation Village van de Côte de Beaune, in Côte-d’Or. Er worden binnen de grenzen van het dorp 12 verschillende premier cru’s geproduceerd. Voor de rode wijnen worden er voornamelijk druiven van de pinot noir gebruikt en voor de witte wijn wordt er vooral chardonnay gebruikt.

Rondom Santenay wordt vooral rode wijn geproduceerd. De wijnen staan bekend om hun robijn rode kleur, de smaak heeft veel rood fruit met flinke tannines.

Justin Girardin

 

 

Justin Girardin vertegenwoordigt de 13e generatie van een prestigieus familiebedrijf dat zijn wortels heeft in een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1570, met 17 hectare aan bio-dynamische wijngaarden, waarvan het grootste deel gelegen is in Santenay, binnen de Côte de Beaune appellatie,

Er word zoveel mogelijk gewerkt aan een gezonde balans in de natuur wat resulteert  in gezonde druiven die het unieke terroir van elke wijngaard perfect weerspiegelen, wat mij opviel was de bijzondere rijke verscheidenheid aan oude Chardonnay- en Pinot Noir wijnstokken.

Justin is bijna elke dag aanwezig in de wijngaarden, waar hij minimale ingrepen toepast. de natuur doet het grote werk  en grijpt enkel in wanneer het nodig is het selectief verwijderen van knoppen om het rendement laag te houden en  overtollig blad weghalen indien nodig.

Hij plant nieuwe wijnstokken volgens de maankalender, wat  gebruikelijk is binnen de biologisch-dynamische wijnbouw. 

de wijnen rijpen minder lang op (nieuw) eikenhout dan voorheen wat resulteert in subtielere wijnen.

Het meest opmerkelijke aspect is echter de zeer gunstige prijsstelling voor Bourgogne wijnen, wat niet meer vaak voorkomt tegenwoordig.

Pinot Noir

 

Een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is in de wijnbouw want heel gevoelig voor rot en schimmelziekten. De 'pinot noir' heeft de neiging tot mutatie waardoor er verschillende klonen 'pinot noir' zijn ontstaan.

 

In Frankrijk wordt de druif het meest aangeplant, Bourgogne is nog steeds het belangrijkste gebied, maar in de Champagne is het druivenras meer aangeplant.

De oorsprong van de 'pinot noir' ligt in de subregio Côte de Nuits van de Bourgogne, waar het druivenras al sinds het begin van de jaartelling wordt geteeld.

Buiten Bourgondië blijkt het niet eenvoudig om dit ras te verbouwen toch staat er 99.000 duizend hectare wereldwijd aangeplant met dit druivenras. Als de druif rijp word in een warm tot heet klimaat dan gebeurd er iets bijzonders 'Pinoteren' oftewel de schil van de druif verbrand en het sap smaakt uiteindelijk naar kersenjam.

De druif rijpt tamelijk vroeg, daarom gedijt de druif het best in streken met een koel/gematigd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aroma vorming in de vruchten beter ontwikkeld.

Het druivenras staat graag aangeplant op kalksteen en klei zoals in de Bourgogne. In de wijnstreken Ahr en de Rheingau, Duitsland  doet Pinot Noir het weer uitstekend op een bodem van leisteen. 

in Bourgondië oogst men gemiddeld rond half september. In de Ahr in Duitsland, dat nog noordelijker ligt, wordt er pas medio oktober geoogst.

Pinot noir heeft gewoonlijk niet veel kleur extractie in de schil, wat vaal resulteert in lichtere wijnen.

Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die soepelheid maar vaak wel een hoger zuurgehalte kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan, Pinot Noir wordt tevens vaak ingezet voor mousserende wijnen met als bekendste voorbeeld Champagne.

Het druivenras telt 265 synoniemen, waaronder

  • Blauburgunder (Oostenrijk en Alto Adige)
  • Pinot nero (rest van Italië) 
  • Spätburgunder (Duitsland)
  • Pineau