Alicante
Druivenrassen
Monastrell, Bobal, Garnacha, Tempranillo
Klimaat
Maritiem-Warm
Bodem
Kalksteen, klei
December 2022
D.O. Alicante ligt in het meest zuidelijk deel van het wijngebied Valencia en grenst aan wijngebieden als Castilië La Mancha en Murcia er worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd met het druivenras Monastrell (Mourvedre) in de hoofdrol.
De wijnstreek bestaat uit twee verschillende subregio's, het grootste deel ligt in de vallei van rivier de Vinalopo aan de westkant van de stad Alicante waar het druivenras Monastrell voornamelijk staat aangeplant.
De tweede subregio La Marina aan de noordkust waar het druivenras Moscatel woont.
De wijnstreek bezit 10.000 ha aan wijngaarden op een bodem van voornamelijk kalksteen en klei.
Aan de kust van de wijnstreek heerst een mediterraan klimaat dat meer continentaal word landinwaarts, droog met veel zon en weinig neerslag.
Net als in de andere wijnstreken van het wijngebied Valencia staan hier de volgende druivenrassen aangeplant
- Monastrell (Mourvedre)
- Garnacha (Grenache)
- Moscatell (Muscat)
- Tempranillo
- Merseguera
Bodegas Enrique Mendoza
een familiebedrijf opgericht in het jaar 1989, eind jaren ’70 werden de eerste 2.000 druivenstokken hobbymatig aangeplant voor de familie zelf. Nu word er professioneel wijn gemaakt in het wijndorp Alfaz del Pi ten noorden van de stad Alicante.
De volgende druivenrassen staan aangeplant op 80 ha aan wijngaarden;
- Monastrell
- Chardonnay
- Moscatel
- Merseguera
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Petit Verdot
- Shiraz
Bodega Mendoza werkt volledig biologisch.
Ik proef o.a;
Bodega Enrique Mendoza 'Finca Xaconero' 2018
krachtig, vol en geconcentreerd gemaakt van druiven die gerijpt zijn aan 75 jaar oude Monastrell stokken
12 maanden gerijpt op oud frans eiken.
De druif Monastrell
Monastrell (Mourvèdre) is een van oorsprong een druivenras uit de wijnstreek Catalonië, Spanje waar de druif... heel verwarrend weer Mataro wordt genoemd.
De druif heeft een hoger tannine gehalte die de wijn een lange levensduur geeft.
Door hitte waar het druivenras zich prima in thuis voelt bereik je zelden een alcoholpercentage onder de 12% door het rijpen krijgen de wijnen vaak een enorme complexiteit.
Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In de Rhône, Frankrijk word de druif vaak ingezet als onderdeel van een wijn, in AOC Bandol, Provence worden wijnen geproduceerd die soms tussen de 80 en 95 % Mourvèdre bevatten (minimum 50 % is verplicht) vaak weer geblend met Cinsault en Grenache.