Grenache versus Garnatxa

 

Grenache staat het meeste aangeplant in de Rhônevallei van Frankrijk en staat met 181.000 hectare wereldwijd op de 7e plek als het om meest geteelde druivenrassen ter wereld gaat. De druif komt het meest voor in:

  • Frankrijk 90.000 hectare aan wijngaarden.
  • Spanje 80.000 hectare aan wijngaarden. Hier heet deze druif garnacha of garnatxa (de Catalaanse naam)
  • De derde plek is voor Sardinië, Italië met zo’n 5.000 hectare aan wijngaarden lokwel met de naam Canonnau 

De druif heeft een dunne schil met weinig kleur extractie dus wijnen uit de priorat lijken vaak licht maar bevatten daarentegen veel smaak bovendien kunnen de druiven lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt en daardoor een hoger alcoholgehalte.

Het resultaat is vaak een volle krachtige wijn met veel body en geconcentreerd rood fruit, rozemarijn, tijm en aardse tonen.

Garnatxa  is de belangrijkste en meest aangeplante druif voor de rode wijnen uit Priorat maar ook voor de rode wijnen uit  Montsant.

tempranillo

 

Een typisch Spaans druivenras met een dikke schil, groeit het best hoog gelegen en kan tegen een warm klimaat, voor de balans tussen zuur en aroma's  is een koeler klimaat nodig maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het 's nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als beste voorbeeld de streek Ribera del Duero, door de grotere hoogte kunnen hier cépagewijnen worden gemaakt.

 

De Tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in blends. De wijnen uit Rioja zijn bijvoorbeeld combinaties van tempranillo met ondersteunende druiven als Garnacha en Cariñena (Mazuelo in Rioja)

 

Om tot volledige te kunnen rijpen heeft de druif een warm klimaat nodig in wijnstreken als;

  • Rioja
  • Ribera del Duero (synoniem Tinto fino of Tinta del País)
  • Penedes (synoniem Ull de llebre =haze-oog)
  • La Mancha (synoniem Cencibel)
  • Portugal (synoniem Aragonez en Tinta roriz)

 

Het druivenras Bobal

 

De Bobal is een inheems druivenras dat voornamelijk voorkomt in de wijn dorpen Utiel en Requena, Het meest voorkomende druivenras is.

Het totale oppervlakte wijngaarden beslaat ruim 85.000 hectare.

 

Een sterk druivenras, bestand tegen het zeer kort snoeien van de plant (Bush Vines)

Veel blad behouden aan de plant om te beschermen tegen de felle zon is dat bij deze druif niet nodig.

Het druivenras kan tegen zeer lange periodes van extreme temperaturen, wel is de druif gevoelig voor schimmels en ziektes in de wijngaard omdat de druiven dicht op elkaar groeien.

Sinds enige tijd heeft het druivenras meer erkenning gekregen en wordt niet meer alleen gezien als bulkwijn, zeker als de wijnstokken hoger gelegen staan aangeplant (700 meter) dat

zorgt voor wijnen met een hogere zuurgraad.

 

Buiten Spanje komt het druivenras niet voor.

De druif Monastrell

 

Monastrell (Mourvèdre) is een van oorsprong een druivenras uit de wijnstreek Catalonië, Spanje waar de druif... heel verwarrend weer Mataro wordt genoemd.

 

De druif heeft een hoger tannine gehalte die de wijn een lange levensduur geeft.

Door hitte waar het druivenras zich prima in thuis voelt bereik je zelden een alcoholpercentage onder de 12% door het rijpen krijgen de wijnen vaak een enorme complexiteit.

Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.

 

In de Rhône, Frankrijk word de druif vaak ingezet als onderdeel van een wijn, in AOC Bandol, Provence worden wijnen geproduceerd die soms tussen de 80 en 95 % Mourvèdre bevatten (minimum 50 % is verplicht) vaak weer geblend met Cinsault en Grenache.

De druif Verdil

 

Verdil is een inheemse wit druivenras dat voornamelijk voorkomt in de wijngebieden Valencia en Murcia. 

Het druivenras is zeldzaam, in de jaren 90 van de vorige eeuw  stond er amper 10 hectare aangeplant dus bijna uitgestorven.

Vanaf het jaar 2010 is het areaal van deze wijnstokken gegroeid naar zo’n 50 hectare

Wanneer de druif op tijd geoogst wordt geeft het een fruitige wijn met voldoende hoge zuren. De druif wordt meestal geblend met andere witte druivenrassen zoals

  • Sauvignon blanc
  • Viognier
  • Chardonnay

Door het continentale-warmere klimaat hebben de wijnen een hoger alcoholpercentage wat resulteert in meer body en structuur geeft.

Wijnen gemaakt met de Verdil druif worden aanbevolen om jong te drinken.

Hondarrabi ?

 

Hondarrabi Zuri is een wit inheems druivenras uit het Baskenland, Spanje. De trossen zijn klein en compact en de bessen klein, rond en goudkleurig.

Het druivenras staat bekend om aroma's van citrus, groene appel, peer en een mineraal of zoute rand die leidt tot een aangenaam pittige afdronk.

Wijnen krijgen ook vaak sur-lie rijping oftewel rijping op de dode gistcellen soms op eikenhouten vaten maar in de meeste gevallen word de wijn gerijpt op roestvrijstaal.

 

Hondarribi Beltza een nog zeldzamer blauw druivenras qua aanplant, ... de wijnen zijn vaak laag in de alcohol en soepel, gekoeld op zo'n 11 graden het fijnst met aroma's van rode kers, aardbei en cranberry in combinatie met wat peperigheid en wat aardsheid. 

Het tannine gehalte ligt vaak aan de lagere kant.

De Mencia druif

 

Het blauwe druivenras voor de wijnregio Galicië is het druivenras Mencia waarvan de grootse wijnen worden gemaakt in Spaanse wijnstreken als;

  • Rias Baixas (Galicië)
  • Valdeorras (Galicië)
  • Bierzo (Castilla y Leon)

Mencia is een blauw druivenras met een dunne schil,

Volle mencia wijnen lijken vaak op een Cabernet Franc wijn.

Delicate Mencia wijnen doen vaak denken aan een Pinot Noir wijn. 

Genetisch onderzoek heeft bewezen dat er geen connectie is tussen beide druivenrassen. 

Mencia wijn hebben vaak aroma's van rood fruit,  stevige tannines en een hogere zuurgraad. 

Mencia druiven afkomstig van oude stokken kunnen complexe wijnen van hoge kwaliteit geven.

In totaal staat Mencia voor 8.850 hectare aangeplant.