Burg Cochem
Druivenrassen
Riesling en Müller Thurgau
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Zandsteen en Grauwacke (zwart zandsteen)
Oktober 2022
Één van de van de 13 Anbaugebiete (Duitse wijnstreken) en bakermat van het druivenras riesling, Ik ben in de wijnstreek Moezel gelegen aan de rivieren Moezel, Saar en Ruwer.
Het hoogtepunt van de wijnbouw aan de Moezel was omstreeks de 17e eeuw en de moezelwijn in heel Europa populair was. mede door de intrede van de Riesling druif, destijds besloeg het wijnbouw areaal 300.000 hectare momenteel zijn dat nog 9.000
In het jaar 1990 werd afscheid genomen van het goedkope imago door maatregelen als;
- Minder opbrengst per hectare
- Het uitsluitend oogsten van vol rijpe druiven
- Handmatig oogsten van hoogwaardigere druiven
- Hygiënisch werken in de kelder
De wijnstreek "Mosel" heette tot en met 2006 "Mosel-Saar-Ruwer".
Het wijngebied is onderverdeeld in vijf districten (Bereiche)
van noord naar zuid;
- Burg Cochem(Untermosel)
- Bernkastel (Mittelmosel)
- Ruwer
- Saar
- Obermosel
In totaal bezitten de districten 19 grote wijngaarden (Großlagen) die op hun beurt weer bestaan uit meerdere wijngaarden (Einzellagen) vaak eigendom van verschillende wijnboeren.
Ongeveer de helft van de percelen liggen op steile hellingen en in terrassen.
De meeste wijnen zijn halfzoet tot zoet maar de laatste jaren neemt het aantal droge wijnen toe gemaakt van druivenrassen als;
Witte druiven,
- Riesling (60,2%)
- Müller Thurgau (13,2%)
- Elbling (6,2)
- Kerner
- Weissburgunder
- Bacchus
Blauwe druiven,
- Spätburgunder (4%)
- Dornfelder
- Regent
Weingut J.Mueller
Een kleine wijnhuis met 10 ha aanplant van het druivenras riesling, de oogst is net achter de rug dus ik krijg verse wijn te proeven van de wijnmaker Christoph Muller, de zuren slaan in als een bliksemschicht maar de wijn moet nog rijpen waardoor de zuren zachtere tonen aannemen, interessant om zo'n jonge riesling geproefd te hebben.
De rieslingdruif is de specialiteit van de wijnmaker om daar een fantastisch eind product van te maken zoals vele wijnmakers in de moezel streek.
Ik krijg nog meerdere signatuur wijnen te proeven zoals de Riesling 'Koblenzer Marienberg' 2020 met aroma's van citrus, appel, natte steen en petroleum.
Weingut Karl Lunnebach
Weingut Karl Lunnebach opgericht in het jaar 1907
Karsten Lunnebach momenteel de vierde generatie die het bedrijf leidt, een moderne wijnmaker met high-tech computergestuurde inox vaten er word tevens gebruik gemaakt van diverse eikenhouten vaten.
Ik proef diverse wijnen op de binnenplaats van de wijnmakerij ingericht met lange tafels waaronder;
'Riesling 1.0 trocken' 2020
Drie maanden gerijpt nieuw Amerikaans eikenhouten vaten mineraal en hoge zuren in combinatie met tonen van gele appel, kokos en ananas... bijzonder!
Signatuur druif van Duitsland
Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koud weer en past zich perfect aan aan zijn terroir.
Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteen bodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten, rode leisteen geeft kruidigheid en rood fruit.
Een kenmerk voor zowel droge en zoete rieslings is altijd de hoge zuurgraad.
Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor de frisheid en terroir i de wijn bewaard blijft.
Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.
Naast Chardonnay en Sauvignon blanc is Riesling een van de meeste bekende witte druivenrassen
De meesten kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel.
De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert en in Oostenrijk vind je op en top rieslings.
Riesling waarschijnlijk een afstammeling van de het druivenras Traminer, het meest aangeplant in Duitsland waar de druif ook wel “De Koningin van de druiven” word genoemd.
Riesling is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur en vaak herkenbaar door de kleine spikkeltjes op de schil.
De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen maar bekend is geworden door de zoete wijnen die dit druivenras voort kan brengen.
De Rieslingdruif kan wijnen van zeer hoge kwaliteit voortbrengen die lang kunnen ouderen.
De druivenstokken voor deze hoge kwaliteitswijnen staan dan vaak tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren Riesling wijnen uit de wijnstreken Moezel en Rheingau vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux streek, Frankrijk.
De Riesling is veel gebruikt om mee te kruisen, nieuwe druivenrassen die hieruit zijn ontstaan zijn;
- Müller-Thurgau
- Kerner
- Scheurebe
- Johanniter