Paestum
Maart 2025
Druivenrassen
Aglianico, Falanghina, Greco, Fiano
Klimaat
Mediterraan
Bodem
Klei en Kalk

Ik bezoek het 2500 jaar oude Paestum een belangrijke archeologische vindplaats gelegen in de wijnregio Campagnia, Italië.
Paestum ligt zo’n 40 kilometer vanaf Salerno en maakt deel uit van het Nationaal park Cilento. In het Grieks had het de naam Poseidon, genoemd naar de zeegod.
Opgericht in het begin van de 5e eeuw voor Christus door de Achaeërs uit Sybaris, die zich vestigden op de vruchtbare vlaktes ten zuiden van de rivier Sele. in 273 voor Christus werd het een Latijnse kolonie en kreeg het de naam Paestum, toen en vandaag omgeven met heuvels en bergen.
San Salvatore 1988
Giuseppe Pagano kreeg in de jaren 80 van de vorige eeuw het idee om in deze omgeving wijngaarden aan te planten.
Het wijnhuis werd in 1988 opgericht met als visie wijnen te produceren die het terroir en de tradities van de regio weerspiegelen.
San Salvatore cultiveert zijn druiven volgens biodynamische landbouwmethoden. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke preparaten en behandelingen in de wijngaarden om de gezondheid van de bodem en wijnstokken te bevorderen.
Het wijnhuis produceert verschillende wijnen, waaronder witte wijnen gemaakt van druivenrassen als;
- Falanghina
- Fiano
- Greco
De rode wijnen worden gemaakt van Aglianico druiven, de kalkrijke kleibodems en de ligging van de wijngaarden zijn perfect voor het produceren van grote wijnen.

Naast de focus op wijnproductie, is San Salvatore toegewijd aan duurzaamheid en milieubeheer.
Het wijnhuis wordt volledig aangedreven door zonne-energie, en de wijngaarden zijn beplant met verschillende inheemse planten en bloemen om de biodiversiteit te bevorderen.
Vandaag de dag maar liefst 160 hectare verdeeld over wijngaarden, olijfboomgaarden en buffelboerderijen tussen de heuvels van Giungano en de bergen van Stio.
Op het etiketten van de wijnen van San Salvatore staat een buffel want naast de wijngaarden leeft een kudde van 500 buffels die leven van al het gras die het land rijk is, van de melk word fantastische mozzarella gemaakt, de meststoffen worden weer gebruikt voor de wijngaarden en zo is de cirkel rond.
San Salvatore bekend om zijn hoogwaardige wijnen die het unieke terroir van Campanië benadrukken zoals;
'Pian Di Stio' 2021 gemaakt van Fiano druiven, 6 maanden gerijpt in RVS daardoor zijn alle terroir aroma's nog mooi in stand gebleven. Een alcohol percentage van 14% geeft de wijn een flinke body, zeer complex, mineraal en een hele lange afdronk.

Fiano
Fiano is een autochtone witte druif uit Campanië, die in dezelfde aromaschuif ligt als greco, maar doorgaans een tikkeltje minder aciditeit heeft en vaak nog wat meer uitbundig fruitvet met rijpe appel en een wasachtige textuur.
Wijnen op basis van fiano hebben ook een iets beter bewaarpotentieel dan de meeste wijnen op basis van greco. Samen met greco en falanghina vormt deze druif het triumviraat van witte druiven in Campanië.
Deze relatief onbekende druif komt voor in het zuiden van Italië en meerbepaald in Campania (Napels). Veruit de bekendste appellatie is Fiano di Avellino. Buiten haar oorspronkelijke habitat komt deze druif nauwelijks voor.
Er bestaan 3 mogelijke etymologische verklaringen voor de herkomst van de naam fiano.
De eerste hypothese is dat de naam is afgeleid van 'appiano', een soort appel. Een tweede mogelijkheid is dat het van 'Apia' komt, een stadje in de provincie Avellino. Anderen zeggen dan weer dat het van 'apium' komt, een aromatische plant uit de selderfamilie. De druif heeft inderdaad aroma's van appel en ook van kruiden, gelukkig niet van selder.
In ieder geval is het zeker dat deze druif al in de oudheid werd verbouwd en ook ontstaan is in deze regio.
Tot voor kort vond men de fiano enkel in Irpina, waar de producent Mastroberardino aanspraak maakt dat hij deze druif in de jaren '40 van de uitroeiing gered heeft. Tijdens de oogst van 1945 gingen ze van wijnstok naar wijnstok om de schaarse trosjes te plukken. Naar het schijnt slaagden ze er dat jaar in om slechts 30 flessen te produceren.
De rendementen dienen laag tot medium gehouden te worden om tot een goed en karaktervol product te komen. Dit is niet eigenlijk niet moeilijk te begrijpen als je weet dat de druiven en trossen klein zijn en dat het sap daardoor beperkt is. Producenten die hier tegen zondigen maken vlakke en banale wijn.
Een ander eigenschap is dat het een wijn is die met de nodige attentie moet gedegusteerd worden. De subtiele eigenschappen van de druif zouden anders over het hoofd worden gezien. De aroma's van appel, peer en ananas en de boterachtige structuur zijn enkele van de typische kenmerken.