Chianti
Druivenrassen
Sangiovese, Cabernet Sauvignon , Merlot
Vernaccia en Malvasia
Klimaat
Continentaal-Gematigd/Warm
Bodem
Galestro ( Leisteen+Klei)
Augustus 2024
Chianti is het grootste wijnbouwgebied in Italië waaraan het DOCG-predicaat is toegekend ten zuiden van de stad Florence .
De traditionele in mandflessen gebottelde wijn was in de jaren zestig voor velen een synoniem voor slechte wijn. In de decennia daarna is er veel veranderd en inmiddels hebben wijnen nu gebotteld in bordeauxflessen een sterk verbeterde kwaliteit.
Sinds het einde van de jaren 90 kunnen de betere wijnen, die voldoen aan zwaardere eisen, de naam Chianti DOCG dragen. de hoogste Italiaanse kwalificering (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Word de wijn geproduceerd in het oude oorspronkelijke gebied dan draagt de wijn de naam Chianti Classico, te herkennen aan het logo met de afbeelding van een zwarte haan, de gallo nero. Deze gallo nero is niet zozeer een kwaliteitskeurmerk, maar geeft alleen aan dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de chianti classico, de in 1927 opgerichte Consorzio Vino Chianti.
Wanneer aan de voorwaarde van twee jaar lagering op vat en drie maanden rijping in de fles wordt voldaan, mag de wijn het predicaat "riserva" hebben. Een riserva uit de gebieden Colli Fiorentini en Rufina moet echter minimaal zes maanden op de fles hebben gerijpt. Deze periode wordt gerekend vanaf 1 januari van het jaar volgend op de oogst van de druiven.
In de Chianti word ook de Vin Santo geproduceerd, een zoete dessert wijn met DOC-predicaat gemaakt van druiven die de gehele winter hebben liggen drogen op matten van stro. De ingedroogde druiven hebben daardoor een hoger suikergehalte gekregen waardoor er een zoete wijn van gemaakt kan worden.
Fattoria La Vialla
Wij zijn in de wijnstreek Toscane, Italië en bezoeken de familie Lo Franco er word al meer dan 40 jaar wijn gemaakt onder de naam Fattoria La Vialla, een familielandbouwbedrijf (Fattoria in Toscane betekent boerderij, wijn- en olijvengebied samen)
De omgeving is idyllisch Toscaans, kenmerkend door de glooiende heuvels aangeplant met wijnstokken en olijfbomen
en de bekende cipressen waar de omgeving bekend om staat.
Het landgoed en de Fattoria bestaat inmiddels 200 jaar en 40 jaar geleden grondig gerenoveerd in originele staat.
Het landgoed bezit meerdere authentieke gebouwen waar o.a brood en banket wordt gebakken, een enoteca, er word tevens een scala aan eigen producten geproduceerd van eigen land zoals wijn, olijfolie, balsamico azijn, pasta en pastasauzen en verschillende pecorino's
Je kunt al dit lekkers bestellen via LaVialla.com en laten opsturen naar nederland.
Ben je in de buurt van dit prachtige landgoed beleef dan een onvergetelijke lunch aan een lange tafel met internationaal gezelschap.
We starten met een proeverij van verschillende spumantes in combinatie met verrukkelijke antipasti's
Vervolgens een 4 gangen menu begeleid door verschillende wijnen.
We proeven de volgende spumantes;
Méthode Charmat
Voor de productie van mousserende wijn is de Metodo Charmat tegenwoordig de meest verspreide methode . Deze bestaat uit het bruisend maken van een basiswijn in een autoclaaf met druk- en temperatuurregeling. Door toevoeging van geselecteerde gisten en suikers begint een tweede gisting bij lage temperatuur. Deze nieuwe gisting zorgt voor de vorming van koolzuur, waardoor de kenmerkende belletjes ontstaan. De laatste handeling is luchtdicht overschenken in de fles. Frisheid, fruitige aroma's, een makkelijke dronk en lichte hints van gist zijn de kenmerken van de mousserende wijnen die op deze manier worden geproduceerd.
Ca’ dell’Oro, Metodo Ancestrale 2023
een soort Pet Nat (pétillant naturel)
De ’Metodo Ancestrale’ (in het Frans ’Pétillant naturel’ = natuurlijk bruisend) is de oudste methode, een soort middenweg tussen de Metodo Classico en de Metodo Charmat. De gekozen druivenmost wordt rechtstreeks in een autoclaaf vergist zonder latere toevoegingen. De op deze manier gemaakte mousserende wijn geniet van de intensiteit van de fruitige geuren, de grotere typischheid die wordt verkregen door de inheemse gisten en de delicate sensaties van de gisten.
biodynamische wijnbouw
Er word biodynamisch gewerkt met het gecertificeerd met het keurmerk Demeter.
Wat zijn nou de verschillen in de wijngaard tussen biologische en biodynamische wijnbouw?
De biologische wijnbouw verbiedt het gebruik van bestrijdingsmiddelen (pesticiden) en chemische meststoffen om de plant sneller te laten groeien en beperkt en het gebruik van koper.
De biodynamische wijnbouw voegt aan de biologische methode de verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem, de planten, de dieren en de mensen die in een harmonieuze manier samen leven.
Er word gebruik gemaakt van preparaten zoals kruidendrankjes om de bodem gezond te maken en worden er bijvoorbeeld natuurlijke vijanden ingezet zoals spinnen tegen bladluis.
Tijdens de oogst word er rekening gehouden met de maankalender.
Zowel in de wijngaard en tijdens de vinificatie word er minimaal sulfiet gebruikt.
Er bestaan in Italië ontzettend veel druivenvarieteiten waar wijn van wordt gemaakt zowel lokale als internationale rassen.
In de Toscane zien we vooral de volgende blauwe en witte druivenrassen;
ROOD
sangiovese (prugnolo)
malvasia nera
cabernet sauvignon
merlot
montepulciano
pinot nero
petit verdot
WIT
trebbiano
malvasia bianca
vernaccia
vermentino
verdicchio
chardonnay
pinot grigio
semillon
sauvignon blanc