Wijnwet

 

 

Wat betekent een Appellation d'origine Contrôlée (AOC) ?

 

Appellation d'origine Contrôlée (AOC) is sinds het jaar 1919 een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. 

Deze producten moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO een onafhankelijke organisatie die richtlijnen opstelt voor wijnstreken en controle uitvoert.

Een AOC wijn in Frankrijk geeft de garantie dat de wijn in  uit een bepaalde streek of gemeente komt en het is gemaakt volgens nauwkeurig omschreven productieregels, zodat uiteindelijk de consument de bepaalde stijl herkent in de wijn.

Voor wijn geldt de AOC sinds het jaar 1923 dat ontstaat in de  Château Neuf-du-Pape, de wijn was zeer populair en werd veel vervalst er was meer nodig dan alleen een geografische aanduiding dus er werden regels opgesteld zoals;

  • De druivenrassen waarvan de wijn gemaakt mag worden.
  • Welke bodemsoorten mogen worden aangeplant.
  • De hoeveelheid rendement (maximum opbrengst van de druiven)
  • Minimale rijpheid van de druiven  
  • Vinificatie in de wijnmakerij zoals het wel of niet gebruiken van eikenhouten vaten om de wijn te laten gisten en/of rijpen)
  • Aantal aangeplante wijnstokken,
  • Minimum alcohol percentage in de wijn
  • Verbouwingsmethode en snoei methodes in de wijngaard.
  • Vermeldingen op het etiket.

Alle wijnen die in aanmerking komen voor een AOC-benoeming worden nauwkeurig gekeurd en geproefd. 

De Wijnstreek Loire kent veel AOC wijnen, er heerst geen hiërarchie zoals een uitgebreid cru-systeem zoals bijvoorbeeld in de wijnstreken Bordeaux en Bourgogne.

DE VDP.CLASSIFICATIE IN DUITSLAND

 

De VDP werd opgericht in het jaar 1910. Het was een groep wijnmakers uit de streken Rheinhessen, Rheingau, Mosel en Pfalz. Hun doel was om wijn te promoten, die gemaakt werd zonder most verrijking toen des tijds werd dit ‘natur weine’ genoemd. Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd "Naturwein" uit de Duitse wijnwetgeving geschrapt, tegelijkertijd werd in het jaar 1971 het concept "Prädikatswein" ingevoerd. Ook VDP veranderde hun naam , wilde je lid wou worden van de VDP dan moest je voldoen aan nog hogere normen.

Vandaag de dag  telt de VDP meer dan 200 wijnhuizen, verspreid over alle Duitse wijnstreken, wijndomeinen die lid zijn van de VDP mogen het logo van de Adelaar met druiventros op hun flessen wijn zetten.

 

VDP de afkorting voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter is een club van wijnproducenten die als doel hebben een eigen wijngaard classificatie op te stellen met eigen  strengere regels, VDP is één van de meest invloedrijke groeperingen in Duitsland, alle wijndomeinen die behoren tot de VDP hebben samen ongeveer 5% van het totale Duitse wijnbouw areaal in bezit.

 

De wijngaard is het belangrijkste voor de VDP classificatie 
Wijngaardnamen zijn voorbehouden aan grote wijnen met een uitgesproken bodemkarakter. Het doel van de VDP.classificatie is de waarde van Duitslands beste wijngaarden.

 

Aangezien de VDP zeer strenge voorschriften en regels oplegt aan hun leden, liggen de maximumopbrengsten als gevolg ook veel lager. De leden worden om de 5 jaar gecontroleerd op het naleven van alle voorschriften en regels. Indien deze niet voldoende of helemaal niet worden nageleefd, kunnen de domeinen in kwestie uitgesloten worden bij de VDP.

 

De VDP heeft  ‘wijngaardclassificatiesysteem’ opgesteld dat 4 verschillende niveaus bevat. Deze staan niet officieel in de Duitse wijnwetgeving en gelden dus enkel voor de VDP-leden.

 

VDP Gutswein

Dit zijn regionale wijnen, qua stijl vergelijkbaar met regionale wijnen in de Bourgogne er zijn regels betreft welk druivenras er word gebruikt en het rendement daarvan. Vergeleken met wijnen van de hogere categorieën blijft het voor Gutswein nog mogelijk om de Prädikatstoevoeging te vermelden op het etiket, vaak vind je dus  “Kabinett trocken” of “Spätlese trocken” terug op de fles.

VDP Ortswein

het dorp van herkomst wordt op het etiket vermeld, de wijnen worden van de traditionele regionale druivenrassen geproduceerd. Droge wijnen krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Ortswein Spätlese.

 

VDP Erste Lage

Dit is een aanduiding voor eersteklas wijngaarden met onderscheidende kenmerken, wijnen van uitstekende kwaliteit Er mogen alleen druivenrassen worden gebruikt die de plaatselijke vereniging het meest geschikt heeft bevonden, voor een bepaald perceel. De druiven moeten met de hand worden geoogst en moeten ten minste rijp genoeg zijn om voor de Spätlese-status in aanmerking te komen.Het dorp en de naam van de wijngaard moeten tevens op het etiket worden vermeld.
Droge wijnen VDP.Erste Lage niveau krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Erste Lage Auslese.

    

VDP Grosse Lage

Te vergelijken met grand cru's uit de Bourgogne. Dit zijn de beste percelen in de beste wijngaarden. De percelen zijn door de plaatselijke verenigingen nauwkeurig afgebakend als de percelen waarvan de kwaliteiten in de afgewerkte wijn waarneembaar zijn. Deze wijnen moeten van uitstekende kwaliteit zijn en een lang rijpingspotentieel hebben.

Er gelden nog strengere regels:  de keuze van druivenrassen is beperkter.

Voor Grosse Lage is Riesling toegestaan in alle Duitse wijnstreken en Spätburgunder in alle streken behalve Mosel en Nahe, afhankelijk van de wijnstreek kunnen diverse andere druiven worden toegestaan.

Droge witte wijnen mogen niet eerder op de markt komendan de 1ste september van het jaar dat volgt op de oogst. Rode wijnen moeten ten minste 12 maanden op eikenhout rijpen en mogen pas vanaf 1 september van het daaropvolgende jaar worden vrijgegeven.

Droge wijnen die zijn gemaakt van druiven uit Grosse Lage worden aangeduid met Grosses Gewächs. De term "Grosses Gewächs" mag niet op het etiket worden vermeld; in plaats daarvan wordt het VDP-handelsmerk "GG" gebruikt. Alleen de naam van de wijngaard wordt op het etiket vermeld en niet het dorp (vergelijkbaar met grands crus in de Bourgogne).

De VDP inspectie controleert de wijngaarden het gehele jaar, en de wijnen worden voor en na het bottelen getest.