Mittelrhein

 

 

Druivenrassen

Riesling

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Grauwache 

Juli 2024

Mijn wijntrip begint in Keulen waar je voortreffelijk kunt eten Spencer and Hill met name de gegrilde octopus in een romige crème van 30 maanden gerijpte Schilcher kaas daarbij een wijn van Heinrich Vollmer 'Meisterstück' gemaakt van een bijzonder druivenras Acolon dat doet denken aan een goedgemaakte beaujolais wijn.

Met de trein reis ik in 45 minuten naar Niederdollendorf in het noorden van de wijnstreek Mittelrhein naar zeggen één van de mooiste delen van Duitsland.

Met amper 450 h.a één van de kleinste wijnstreken gelegen tussen Bonn en Bingen en slechts 100 k.m lang, verdeeld in twee subregio's het Zevengebergte en de Lorelei.

De gehele wijnregio staat sinds 2002 op de Unesco wereld erf goedlijst een-en-al Rijn romantiek.

In de wijnstreek heerst een continentaal-koel klimaat met veel zonnedagen.

De omgeving kent veel terrasvormige percelen op steile hellingen daardoor ook beschutting tegen de wind.

Net als in de Mosel zien we vaak het bodemsoort  leisteen maar ook het typische grauwache (een donker zandsteen) en vulkanisch gesteente.

70% van de aanplant der druivenrassen is riesling met vaak een lage opbrengst dus een hogere kwaliteit.

Witte druivenrassen als muller-thurgau en Kerner spel een bijrol en voor rode wijn word vaak de spätburgunder ingezet.

 

De Ahr beschikt over 561 h.a een wijnstreek links boven de Mittelrhein.

Ik wandel zuidwaarts door de wijngaarden naar één van de vele middeleeuwse stadjes die de wijnregio kent... Bestemming; Königswinter waar ik het prachtige Schloss Drachenburg ga bezoeken, een klim naar 400 meter hoog over de oudste tandradspoorweg van Duitsland met een authentieke tram uit de jaren 30...eenmaal boven word je beloond met de schoonheid van het kasteel zoals de vele vertrekken maar ook het fenomenale uitzicht over de wijde omgeving.

 

Slot Drachenburg werd in een recordtijd gebouwd, van 1882 tot 1884, in de stijl van het historisme, de buitenzijde in neogotiek en neorenaissance aan de binnenkant. Het diende als residentie voor Stephan von Sarter, een Frans-Duitse beursmakelaar, die echter nooit in het kasteel woonde. Na zijn dood kreeg het kasteel tal van verschillende bestemmingen.Sedert 2007 is het kasteelpark weer toegankelijk, en sinds begin juni 2009 kan ook het kasteel, met aansluitend museum, bezocht worden. Het kasteel is te voet bereikbaar, of via het nabijgelegen station van de Drachenfelsbahn,  Het kasteel is ook een gewilde locatie voor film- en televisieproducties.

 

 

Er zijn tal van machtige burchten, oude kasteel ruïnes te vinden in de regio maar ook kastelen in top conditie.

Signatuur druif van Duitsland

Het druivenras Riesling is zeer flexibel, bestendig tegen koud weer en past zich perfect aan aan zijn terroir.

Plant je de druivenstokken bijvoorbeeld op een grijze leisteen bodem, dan proef je exotische toetsen, samen met citrusvruchten, rode leisteen geeft kruidigheid en rood fruit.

Een kenmerk voor zowel droge en zoete rieslings is altijd de hoge zuurgraad.

 Je zal zelden op hout gerijpte Rieslings proeven. Meestal wordt hij vergist op roestvrij staal, waardoor de frisheid en terroir i de wijn bewaard blijft.

Riesling laat zich het liefst zien als monocépagewijn, wat betekent dat de wijn slechts een druivenras bevat.


Naast Chardonnay en Sauvignon blanc is Riesling een van de meeste bekende witte druivenrassen

De meesten kennen Riesling vooral als witte wijn uit Duitse gebieden zoals de Moezel.

De oorsprong van deze druif ligt dan ook in Duitsland. Zijn ontstaan gaat terug naar de 15e eeuw in de Rijnvallei. Ook Riesling uit de Elzas is intussen erg bekend. Dit is overigens de enige Franse regio die deze wijn produceert en in Oostenrijk vind je op en top rieslings.