La Morra & Alba
Druivenrassen
Nebbiolo, Barbera, Arneis
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Kalk en Mergel
November 2023
La Morra
een klein middeleeuws dorp gelegen op 480 meter hoogte in de heuvelachtige wijnregio "Langhe" een Unesco gebied en één van de elf dorpen waar Barolo geproduceerd mag worden.
Rond het dorp zijn diverse wijnhuizen en wijngaarden gevestigd. La Morra is afgeleid van het woord Mura, dat omheining betekent in de loop der eeuwen zijn deze stadsmuren afgebroken. Restanten zijn echter nog zichtbaar.
Alba
Alba, de hoofdstad van de Langhe wijnregio, een stad met een lange geschiedenis, het was een krachtige stadstaat waarvan het centrum meer dan honderd torens bevatte, het heeft een aanzienlijke gastronomische reputatie dankzij de witte truffels, pure chocolade en vier DOC wijnen zoals;
- Nebbiolo d'alba DOC
De Nebbiolo druif word zowel op de noordelijke als de zuidelijke oever van de rivier de Tanaro verbouwd, het herkomstgebied beslaat in totaal vijfentwintig gemeenten aan beide zijden.Nebbiolo d'Alba is een wijn die volledig is gemaakt van Nebbiolo-druiven en kan zich meten met Barolo wijnen.
- Barbera d'alba DOC
Barbera ontstond halverwege de 19e eeuw in de regio Alba, toen een aantal wijnstokken uit de provincie Asti werden geïmporteerd.
- Dolcetto d'alba DOC
Wijnen van het druivenras Dolcetto worden ingezet voor dertien verschillende denominaties in Piemonte, waarvan Dolcetto d'Alba de bekendste is en tevens het meeste word geproduceerd.
- Diano d'alba DOC
Een kleine gemeente ten zuiden van Alba gelegen op een hoogte van 500 meter boven zeeniveau, de wijnen zijn gemaakt van het druivenras Dolcetto.
- Andere druivenrassen die te vinden zijn in Alba zijn onder andere Moscato, Arneis en Freisa.
Agricola Brandini
Het wijnhuis Brandini opgericht in het jaar 2007 door de zussen Serena en Giovanna Bagnasco.
Het wijnhuis beschikt over 18 ha wijngaarden voornamelijk in de subzone's La Morra, Serralunga d'Alba en Monforte d'Alba
Met Barolo's van verschillende wijngaarden
zoals;
-R56 (Brandini)
-Annunziata
-Meriame
-Cerretta.
In de wijnmakerij word gevinifiëerd met de modernste apparatuur, vergist met druif eigen gisten en waar rijping op hout wordt toegepast, in traditionele grote eiken vaten variërend in grootte van 2000 tot 6000 liter.
Ik proef de volgende wijnen;
- Le Margherita Langhe Arneis 2021
aroma's van peer, lentebloemen, mineraal en complex.
- Rebelle Langhe Bianco Viognier 2020
Een volle wijn met aroma's van perzik, abrikoos, amandel en honing, de Viognier staat aangeplant met 1 ha dus zeldzaam, zeker voor de wijnstreek Piëmonte.
- Barolo 'Del comune di La Morra' 2014
Een complexe wijn met aroma's van framboos, verse truffel, roos en teer, een zeer lange afdronk en rijpe tannines
Nebbiolo
Het bekendste blauwe druivenras uit de Piëmonte.
In het begin van de 14de eeuw werd nebbiolo in geschriften vermeld en is daarmee één van de alleroudste Italiaanse druivenrassen.
De bodem voor de nebbiolo moet bestaan uit kalk en mergel dat zorgt voor een goede drainage, om het beste uit het ras naar boven te halen. Ook de expositie van de wijngaarden gericht op het zuid-zuidwesten zijn een zeer belangrijk element, omdat voldoende zonuren zorgen dat de nebbiolo langzaam en laat rijpt.
De druif kiemt vroeger dan andere druivenrassen in de buurt wat schadelijk kan zijn voor vriestemperaturen in het voorjaar.
Nebbiolo heeft een dunne schil en is daardoor behoorlijk vatbaar voor ziektes en schimmels, de schil heeft weinig kleur extractie daardoor heeft de wijn een lichtrode kleur, de wijnen kun je vaak herkennen aan aroma's van;
- Framboos
- Roos
- Teer
- Truffel
De wijnen hebben een flinke tannine structuur, bij jonge wijn kan het overheersend zijn waardoor het beter is om de wijn nog een paar jaartjes te bewaren.
Synoniemen van Nebbiolo:
Picotendro of Picoutener in Valle d’Aosta
Spanna in Noord-Piemonte