Bolgheri

Druivenrassen

Sangiovese, Cabernet Sauvignon , Merlot, Cabernet Franc

Vermentino, Sauvignon Blanc en Viognier.

Klimaat

Maritiem-Gematigd/Warm

Bodem

kiezels, vulkanisch gesteente

Maart 2022

De geschiedenis van

Tenuta San Guido

Tenuta San Guido ligt in de wijnstreek Bolgheri aan de westkant van het Toscane gebied.

In de jaren 30 van de vorige eeuw begon wijnliefhebber Mario Incisa in Rocchetta in Noord-Italië te experimenteren met pinot noir rijpen in franse eiken houten vaten. Toen hij trouwde met gravin Clarice della Gherardesca verhuisden ze naar het Bolgherigebied, waar zijn vrouw een landgoed had geërfd: Tenuta San Guido. 

Mario had een wens om een volle, krachtige rode wijnen te maken waarvan het aroma hem deed denken aan een wijn uit Bordeaux.

Hij ontdekte een gelijkenis tussen de bodem in Bolgheri en die in de Medoc, Bordeaux, een overwegend kiezelhoudende bodem, die zeer gunstig is voor de productie van grote rode wijnen en kwam met het idee om cabernet sauvignon aan te planten met stekjes die hij had gekregen van de familie Salviati.

De druif kwam goed tot zijn recht in de Bolgheri streek want “Cabernet-sauvignon kan zich namelijk heel goed aanpassen maar dan in een meer mediterrane versie omdat het zuidelijker ligt.

Hij noemde de wijn Sassicaia wat is afgeleid van sasso, Italiaans voor steen....De wijn had de stijl waar hij naar op zoek was.

Super Tuscans

Sassicaia had weinig succes want tot 1968 werd de wijn alleen gedronken op het wijngoed, er was weinig productie dus Mario overwoog daarom niet om zo’n klein volume flessen op de markt te brengen. Hij produceerde wijn op een experimentele manier, enkele jaren later sloeg de wijn "Sassicaia" aan op de internationale markt, dit was een revolutie voor de Italiaanse wijnwereld want er werd alleen gewerkt met Sangiovese druiven. Het doel was ook altijd om zoveel mogelijk druiven te verbouwen en de wijn te rijpen op slavonisch eiken.

 

De doorbraak en erkenning van Sassicaia kwam in 1978 toen Decanter magazine een blindproeverij organiseerde, de jury bestaande uit grote critici kozen uit 33 bordeaux wijnen Sassicaia 1972 tot winnaar.

De uitslag kwam als een enorme verrassing want 'Sassicaia' had  de status had van een tafelwijn, de uitslag was van grote betekenis in de historie van de Italiaanse wijn.

Met Sassicaia produceerde Mario Incisa de eerste Bordeaux stijl wijn van Italië ook wel "Super Tuscans" genoemd.

Vandaag de dag is Sassicaia één van de meest begeerde wijnen ter wereld  en sinds 2013 de enige wijn in Italië die zijn eigen D.O.C. heeft.

Het succes van Sassicaia heeft internationale interesse gekweekt naar Italiaanse wijnen. Producenten uit andere wijngebieden in Italië verplaatsten naar Bolgheri om hun eigen wijnbedrijven op te starten. 

Tenuta San Guido is nog steeds een familie bedrijf met dochter Priscilla aan het roer, maar liefst 2500 hectare aan land waarvan slechts honderd hectare zijn aangeplant met wijnstokken en 77 daarvan met Sassicaia wijngaarden.

Het landschap is typisch Toscaans met reusachtige cipressen en olijfboomgaarden.

Het wijnhuis San Guido is niet gevestigd in een statig chateau kasteel maar in een villa, dat nauwelijks opvalt in de omgeving.

 

Bolgheri wijnen werden gemaakt van laag rendement druiven met vervolgens een rijping op franse eikenvaten, vandaag de dag maken ze op Tenuta San Guido nog steeds dezelfde stijl wijn, zoals Mario Incisa voor ogen had.

Inmiddels staan ook druivenrassen aangeplant als merlot en cabernet franc aangeplant op een bodem van kiezels. Er heerst een microklimaat in Bolgheri, dat wordt beïnvloed door de zee en de bergen. De wijnstokken profiteren van de warme dagtemperaturen wat de suikerontwikkeling verhoogd in de druiven, de koele nachten zorgen ervoor dat de rijping stopt en de zuurgraad verhoogd.

 

Op mijn wijnkaart van restaurant Héroine siert een Sassicaia  van het oogstjaar 2018, een kouder jaar.

De wijn heeft duidelijke aroma's van groene paprika typisch cabernet-franc, potloodslijpsel in de smaak zwarte kersen en bramen, balsamico maar ook een maritiem ziltje. De houtrijping is zorgvuldig toegepast, de afdronk is lang.

 

Er zijn een aantal domeinen ter wereld die hermetisch zijn afgesloten voor de buitenwereld bijvoorbeeld Petrus in Bordeaux en Krug in Champagne maar Tenuta San Guido is daar ook één van.