Franken
Druivenrassen
Silvaner, Riesling, Müller-Thurgau
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Muschelkalk en Keuper ( Versteende Vegetatie)
Mei 2024
Wijnbouw in het Frankenland vindt al plaats in de 8e eeuw, De wijnstokken werden toen geplant voor de productie van miswijn.
In de middeleeuwen groeide het areaal aan wijngaarden tot 40.000 hectare en was daarmee het grootste wijnbouwgebied van het roomse rijk, het areaal kromp vervolgens tot zo’n 2000 hectare in de 20e eeuw vandaag de dag staan er ruim 6500 hectare aan wijngaarden aangeplant met voornamelijk witte druivenrassen, de meeste wijnbouw vind je in de buurt van de stad Würzburg.
Sinds 1659 was de Silvaner het belangrijkste druivenras en typisch Frankisch, om een beter rendement te krijgen heeft men in de 20e eeuw het druivenras Müller-Thurgau aangeplant.
Witte druiven aangeplant in de Franken regio;
- Silvaner 25,3 %
- Müller-Thurgau 22,7 %
- Bacchus 12,0 %
- Riesling 5,6 %
Blauwe druiven aangeplant in de Franken regio;
- Domina 4,8 %
- Spätburgunder 4,5 %
Frankenwijnen zijn vaak mineraalrijk en kruidig van smaak en algemeen droog, in Duitsland geldt dat droge wijn maximaal negen gram restsuiker per liter bevat. Een kwart van de wijnen hier bevatten tot maximaal vier gram suiker per liter.
Bocksbeutel
Een aantal wijnen worden hier nog steeds gebotteld in de typische Frankische “Bocksbeutel” fles, wiens naam wordt ontleend aan het woord "boek", omdat het als een fles in de tas paste waarin de monniken en pelgrims hun gebedenboek droegen. Het is al sinds het begin van de 18e eeuw een handelsmerk van bijzondere wijnen uit Franken.
Hans Wirsching
Op de planning staat een bezoek aan het wijnhuis Hans Wirsching het weingut ligt in het dorpje Iphofer 30 minuten ten oosten van Würzburg.
Wijnmakerij Hans Wirsching verbouwt al eeuwenlang wijn, sinds het jaar 1630 en is een van de meest traditionele, gerenommeerde en grootste wijnmakerijen in Franken.
Tegenwoordig wordt het bedrijf geleidt door Andrea Wirsching en haar vader Dr. Heinrich Wirsching.
Oenologe Dr. Klaus-Peter (de wijnmaker) neemt mij mee door de 90 hectare wijngaarden in en rond Iphofen waar druivenrassen staan aanplant als Silvaner, Riesling en Scheurebe op een bodem van keuper (klei met versteende vegetatie) door de hoge p.h waarde van de bodem resulteert dit in wijnen met een lager zuurgehalte dus... rondere wijnen.
We klimmen naar een hoogte van 400 meter met een fenomenaal uitzicht over de regio.
Franken kent een continentaal koel klimaat met korte warme zomers en een natte, koude herfst.
De Riesling rijpt langer dus staat vaak beschut op de Grosses-Gewächs wijngaarden 'Julius-Echter-Berg waar ook de Silvaner staat aangeplant.
Op het weingut proef ik samen met Andrea mooie parels van verschillende Grosses-Gewächs en Erste-Lage wijngaarden zoals;
- Julius-Echter-Berg
- Iphöfer Kronsberg
- Iphöfer Kammer
- Iphöfer Kalb
in verschillende jaargangen, heel leuk om naast elkaar te proeven.
Er worden ook enkele rode wijnen geproduceerd van druivenrassen als;
- Dornfelder
- Spätburgunder
- Domina
- Rondo
Silvaner versus Sylvaner
Vroeger was de silvaner het werkpaard onder de Duitse druiven, een oud druivenras, wat niet vaak meer word aangeplant omdat de druif bijna geen smaak heeft van zichzelf, maar wel veel terroir te proeven is. Deze aardsheid als eigenschap van smaak is voor wijnmakers niet altijd aantrekkelijk.
Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een "y"
Silvaner staat vandaag de dag het meeste aangeplant in Duitsland, met name in Rheinhessen en Franken, en in de Alsace, Frankrijk. Ondanks de rijke geschiedenis van de druif in Oostenrijk, staan er bijna geen ranken meer van de silvaner in dit land.
In de volgende landen staat de silvaner aangeplant;
- Duitsland (Grüner Silvaner): 5.000 hectare
- Frankrijk, Alsace (Sylvaner): 1.382 hectare
- Zwitserland (Johannisberger/Sylvaner): 241 hectare
- Slowakije: 208 hectare
- Kroatië (Silvanai Zeleni): 139 hectare
- Tsjechië (Sylvánské Zelené): 122 hectare
- Italië, Alto Adige: 113 hectare
- Oekraïne: 70 hectare
Silvaner wijnen zijn vaak droog en zacht aards, het zijn over het algemeen geen bewaar wijnen.