West-Valpolicella 

Druivenrassen

Corvina, Rondinella

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Grind

Mei 2022

De wijnstreek Valpolicella gelegen in het Veneto wijngebied  op gemiddeld 20 km afstand vanaf de stad Verona.

Mijn bestemming San Giorgio di Valpolicella een flinke klim via de stijle hellingen, het uitzicht onderweg is ultiem met in de verte de Italiaanse Alpen.

 

Voor de Valpolicella wijnen worden verschillende blauwe druivenrassen ingezet die worden geteeld in de wijnstreek Valpolicella of in het oude oorspronkelijke Valpolicella Classico gebied.;

  • Corvina Veronese (45–95 %)
  • Corvinone maximaal 50%
  • Rondinella (5–30 %)
  • Molinara (maximaal 10%)
  • Negrara (maximaal 10%)
  • Forselina (maximaal 10%)
  • Oseleta (maximaal 10%) 
  • Corvinone maximaal 50%

 

De meeste wijnen uit de Valpolicella zijn echter eenvoudige lichte wijnen die het beste jong gedronken worden.

De betere Valpolicella-wijnen hebben een intense robijnrode kleur, met een volle, complexe smaak zoals;

  • Superiore  minimaal 12 maanden in vatrijping en een alcoholpercentage van minimaal 12%
  • Ripasso wordt de wijn, vóór de rijping in vaten, door de eerder geperste druivenpulp van Recioto of Amarone wijnen gehaald waardoor de uiteindelijke wijn meer body en smaak verkrijgt.

 

Azienda Agricola Boscaini

 

Ik bezoek Azienda Agricola Boscaini en ontmoet Carlo die een klein een klein familiebedrijf runt met 17 h.a aan wijngaarden.

Opgericht in het jaar 1948 door Carlo Boscaini die samenwerkte met zijn zoon Arturo Ernesto.

Tegenwoordig zetten zijn neven Carlo en Mario het bedrijf voort.

Ter nagedachtenis aan grootvader draagt ​​het wijnhuis vandaag de dag nog steeds zijn naam.

Vanuit de wijnmakerij kijk je uit uit op het beroemde dorp San Giorgio di Valpolicella dat over de hele wereld bekend staat om zijn prachtige oude kerk, klooster en de archeologische opgravingen.

 

Het wijnhuis produceert de volgende wijnen;

  • Valpollicella Classico DOC
  • Valpolicella Ripasso DOC
  • Amarone di Valpolicella DOCG
  • Recioto della valpolicella DOCG

De naam Recioto, is bij toeval ontstaan onder de wijnmakers in Valpolicella afgelopen eeuw.

Het buitenste gedeelte van de druiventros wordt het meest blootgesteld aan de zon dus we hebben zoetere druiven wat uiteindelijk resulteert in het persen van de hele trossen die zijn bewaard en gedroogd  in de druivendrogerij met de naam "Fruttaio" 

 

Wat is het verschil tussen Amarone di Valpolicella en Valpolicella ripasso ?

 

Amarone di Valpolicella DOCG één van de meest beroemde en iconische wijnen van Italië.

Het tijdstip van de oogst is zeer belangrijk voor deze wijn;

De wijn is gemaakt van ingedroogde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara die eind augustus worden geoogst (normaal eind september) door de vroege oogst behouden de druiven hun hogere zuren die uiteindelijk perfect in balans uitkomen met de zeer geconcentreerde  krachtige smaak en het hogere alcohol gehalte van vaak 15% of meer.

Valpolicella "ripasso"is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven pulp van Valpolicella amarone.

Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt.

De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.