Zuid-Penedès

 

Druivenrassen

Xarel-lo, Macabeo, Parellada en Sumos

Klimaat

Mediterraan

Bodem

Klei en kalk

December 2024

Penedès

 

Eeuwenlang werd er sterke hoge alcoholische wijn geproduceerd waarvan de stijl vergelijkbaar was met een 'Vins de Paille' uit de Jura, Frankrijk tot Miguel Torres daar verandering in bracht met vroeger oogsten en heel belangrijk de koude gisting in roestvrijstalen tanks met koelregulatie zodat het gistingsproces zeer nauwkeurig kon worden gevolgd met als resultaat frisse witte en rosé wijnen.

Er werden internationale druivenrassen ingezet i.p.v oude traditionele rassen de wijnen kregen geen D.O. status i.v.m de wijnwetgeving maar vandaag de dag zijn vele rassen geaccepteerd in het systeem, de meeste wijnbedrijven hebben het voorbeeld van Torres gevolgd en hun kelderapparatuur vernieuwd. 

Momenteel is er een competitie  tussen witte wijnen uit Penedès, Rueda en Rías Baixas om de titel 'Dé Klassieke Witte Wijn van Spanje'.

In Penedés staan 120 soorten druivenrassen aangeplant de meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn;

  • tempranillo (ull de llebre)
  • garnacha tinta (aragonés)
  • monastrell 
  • carinena (samsó)
  • cabernet-sauvignon

De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn;

  • xarel.lo 
  • macabeo (viura)
  • parellada

Penedés ligt voor een deel in de provincie Barcelona en voor ander deel in de provincie Tarragona bestaande uit;

  • Sant Sadurní d'Anoia voor D.O. Cava wijnen
  • Vilafranca del Penedés voor D.O. Penedés wijnen

 

De wijngaarden kunnen liggen op grote hoogte tot zo'n 800 meter met een koeler klimaat, van de druiven die hier wonen word de beste wijn gemaakt van de wijnstreek.

Mass Candi- Ramón Jané 

 

Toní Carbó en Ramón Jané, beide geboren en getogen in Penedès, Catalonië, zijn al vanaf hun vijftiende bevriend. Beiden groeiden op tussen de wijnranken. Evenals hun vaders en grootvaders, die druiven verkochten aan de grote bedrijven in de omgeving, om vervolgens terecht te komen in bulkwijnen en cava voor de export. Na het voltooien van hun opleiding Oenologie gingen Ramón en Toní aan de slag in de wijngaarden.

 Vanaf het jaar 2002 maakten ze zodoende elk jaar een vat van 300 liter onder eigen beheer experimenterend met verschillende druivenrassen.

In 2006 besluiten Ramón en Toní te stoppen met het verkopen van hun druiven, samen met Mercé, de vrouw van Ramon, komt er zo een flink aantal wijngaarden op verschillende locaties beschikbaar. De afgelopen jaren hebben de wijnen van alledrie hun eigen labels gekregen om de herkomst meer te kunnen benadrukken.

De wijnen van;

  • Mercé onder het label “Mas Candí”
  • Ramón Jané onder eigen naam
  • Toni en zijn vrouw Anna onder “La Salada”

inmiddels produceren alledrie vanuit eigen kelder.

Ramón en Mercé starten met het maken van hun eigen wijn in hun kelder onder de naam ‘Mas Candí’. Ze willen de natuur en het landschap recht doen en gaan werken met Catalaanse druivenrassen als;

  • Xarel.lo
  • Sumoll
  • Cannonau (Grenache)
  • Parellada
  • Macabeu

Alle wijnen worden gemaakt met druiven van oudere stokken van percelen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze oude wijnstokken zorgen voor kleinere druiven met meer geconcentreerde aroma’s.

Ramón en Mercé werken vanuit de filosofie waarbij geen chemische meststoffen, insecticiden, anti-schimmel of pesticiden wordt gebruikt. Ze pletten snoeiafval, bladeren die van de ranken vallen en het gras dat in de gaard groeit, en gebruiken dat als compost. De gaarden volledig biodynamisch bewerken is geen optie, maar de effectiviteit van de biodynamische preparaten die ze gebruiken wordt steeds groter omdat de bodem steeds gezonder wordt door hun keiharde werk.

Dit alles zorgt voor minerale, frisse, zuivere wijnen, vaak met een lichtelijk ziltige afdronk. De nabijheid van de Middelandse zee brengt een verkoelende bries en de kalkhoudende bodem zorgt voor een gezonde waterhuishouding en diep gewortelde wijnstokken, de lokale druiven hebben zich door de eeuwen heen perfect aangepast aan dit micro klimaat en geven de wijnen hun Catalaanse karakter.

 

Xarel·lo

een wit druivenras dat vooral word ingezet voor de productie van mousserende Cava wijnen.

De stille witte wijnen hebben een hoog zuurgehalte, hoger alcoholgehalte met aroma's en smaken van perzik, citroen en gedroogd fruit.