Lacryma Christi del Vesuvio

Druivenrassen

Aglianico, Falanghina, Piedirosso

Klimaat

Mediterraan 

Bodem

Vulkanisch

November 2022

Vesuvius

 

Een actieve vulkaan aan de westkust van Italië ten zuidoosten van de stad Napels.

De naam "Vesuvius" betekent rook en ligt in de vlakte van de wijnregio Campanië, het heeft een doorsnede van acht kilometer en heeft een hoogte van 1281 meter.

Wijnen afkomstig rondom de Vesuvius zijn uitgesproken vanwege de unieke klimatologische omstandigheden in het gebied.

De vulkanische bodem zorgt voor een frisse mineraliteit . De wijnstokken staan aangeplant op steile hellingen die worden blootgesteld aan de zon maar ook de wind van zee, wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven, goede zuurgraad en het ontwikkelen van gelaagde aroma's en smaken.

De druivenrassen die staan aangeplant zijn de;

  • Aglianico,
  • Piedirosso,
  • Falanghina 
  • Coda di Volpe

rassen die zijn aangepast aan de unieke omgeving en geven de wijnen een bijzonder karakter.

La Cantina del Vesuvio

Aan de voet van de imposante Vesuvius vind je het wijnhuis

La Cantina del Vesuvio waar al sinds het jaar 1930 wijn word geproduceerd. Giovanni Russo opende in dat jaar een kleine wijnmakerij, de wijngaarden staan aangeplant op een poreuze maar vruchtbare lavabodem.

Giovanni’s zoon Maurizio was zijn rechter hand en heeft bijgedragen aan de groei van het familiebedrijf.

Door een uitbarsting van de Vesuvius in 1944 bestaan er geen oudere wijnstokken dan dit jaar, er bestaan dus wel 70 jaar oude wijnstokken van het druivenras Falanghina en mag hier later ook de wijn van proeven.

Serafino en ik gaan de wijngaarden in en krijg een rondleiding.

Ik stel de vraag waarom er zoveel rozenstruiken staan aangeplant tussen de wijnstokken de reden is om de gezondheid van de druivenplanten te kunnen monitoren. Wanneer er namelijk sprake is van een ziekte die schadelijk kan zijn voor de druivenstokken, manifesteert het eerset op de rozen. Aangezien de ziekte op een later moment de druivenstokken pas aantast, kun je meteen ingrijpen.

 

Voordat ik ga lunchen op het dakterras van het wijnhuis bij een  temperatuur van 25 graden proef ik een Capafresca rosé extra dry, een mousserende wijn gemaakt van Aglianico druiven

De wijn heeft een 2e vergisting op de fles gekregen en daarna een minimale dosage. 

Terwijl de Vesuvius op de achtergrond voortdurend toekijkt krijg ik een topwijn te proeven de Lacryma Christi del Vesuvio Bianco DOC een witte wijn gemaakt van twee druivenrassen 80% Coda di Volpe en 20% Falanghina de wijn heeft een intens goudgele kleur met de minerale aroma's van het vulkanisch gesteente.
Daarbij ga ik voor schotel plateau met diverse lekkernijen uit de streek zelf waaronder Casatiello, een traditioneel rustiek brood dat typisch is voor de Napolitaanse keuken, gevuld met met uitgebakken stukjes pancetta. 

Falanghina

 

De falanghina is een Italiaanse witte druif die vooral in het zuiden van Italië is aangeplant. Ze komt voor in Campania, Puglia en Abruzzo. De falanghina is een authentieke Italiaanse druif die voor het eerst in 1825 genoemd wordt. Door de verbeteringen in het maken van wijn in Zuid-Italië wordt ze sinds de jaren negentig steeds meer verbouwd. Dit heeft gezorgd voor betere witte wijnen. Er zijn  twee soorten falanghina: de falanghina beneventana en falanghina flegrea. Over het algemeen worden er droge witte wijnen van falanghina gemaakt.

Buiten het zuiden van Italië komt de falanghinadruif niet voor. Het warme mediterrane klimaat zorgt voor een goede rijping, waardoor het sap in de druif zich goed kan ontwikkelen. Net zoals de aglianicodruifwerd ook de falanghina al in de tijd van het Romeinse Rijk gebruikt om wijn van te maken. In alle 18 DOC-gebieden van Campanië is de falanghinadruif toegestaan om er een DOC-wijn van te maken. Ook op het kleine eilandje Capri, waar de Insalata caprese, de salade caprese vandaan komt.


Falanghina is een autochtoon wit druivenras uit Campanië, dat samen met fiano en greco het triumviraat van witte druiven in Campanië vormt. Recent werd ontdekt dat er eigenlijk twee totaal verschillende soorten falanghina voorkomen: falanghina flegrea en falanghina beneventana.

Falanghina flegrea staat aangeplant ten noorden en westen van Napels, waar ze witte wijnen met een uitgesproken profiel voortbrengt. Falanghina beneventana – de wat schaarsere variëteit –komt meer ten noordoosten van Napels in de provincie Beneventano voor, en geeft delicatere wijnen.

 

een van de oudste Romeinse druivenvariëteiten, basis van de antieke falerno; waarschijnlijk van Griekse afkomst (phalanga); middelgrote trossen; levert in het zuiden van Italië opvallend frisse en levendige wijnen; gedijt het best op de heuvelruggen rond Napels (Flegrea) en de omliggende eilanden; er bestaan twee duidelijk verschillende biotypes van de falanghina, de mascolino en de verace, deze laatste is de meest aangeplante