Valdobbiadene
Druivenrassen
Glera
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Grind
Juli 2023
Ik ben in de heuvels tussen Coneggliano en Valdobbiadene, een prachtige regio dat sinds 2019 op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat.
De oude officiële naam van de druif is Prosecco, in de jaren 90 won Prosecco veel terrein aan populariteit er werd veel nagemaakt onder dezelfde naam dat niet beschermd was omdat het vernoemd was naar het druivenras prosecco, daarom besloot men om de bubbelwijn naar het plaatsje te vernoemen en vervolgens kreeg de druif voortaan de naam "Glera" wat daarvoor altijd al een synoniem was, Prosecco kreeg in 2006 een DOC en Conegliano-Valdobbiadene een DOCG in 2009 een keurmerk wat o.a de geografische herkomst beschermd en welke druivenrassen toegestaan zijn.
De DOCG-status is het resultaat van de kwaliteit van de wijnbouwers uit de Conegliano-Valdobbiadene regio, waar de steile heuvels en het klimaat goede voorwaarden bieden voor het verbouwen van de Glera druif, er zijn strenge eisen ten aanzien van de maximale opbrengst want minder opbrengst betekent rijkere en gezondere druiven.
Voor Prosecco DOC staan 18.000 hectare wijngaarden aangeplant waarvan 6.000 hectare DOCG Conegliano-Valdobbiadene, de wijnstokken staan op steile heuvels enkel gericht op het zuiden, de hoogte van de wijngaarden varieert van 50 tot 500 meter. De steile hellingen van de heuvels maken het moeilijk de werkzaamheden te mechaniseren, er word dus met de hand geoogst.
Prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, de basiswijn die is ontstaan door een eerste vergisting in een open tank krijgt een tweede vergisting in een gesloten druktank op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een wijn die gemaakt is volgens Methode Traditionelle dat een tweede gisting op fles heeft ondergaan. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is prosecco over het algemeen goedkoper dan wijnen die een tweede vergisting op de fles ondergaan.
In vergelijking tot mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle ontbreekt bij de wijnbereiding van prosecco de rijping op gist, wat bij een tweede gisting op fles wel plaatsvindt.
Azienda Agricola ‘Le Colture’
We bezoeken Azienda Agricola ‘Le Colture’ in DOCG Conegliano-Valdobbiadene een wijnhuis waar wijn word geproduceerd sinds de 16e eeuw, vandaag word het voortgezet door de familie Ruggeri met Cesare en zijn kids Silvia, Alberto en Veronica aan het roer die zich toeleggen op het maken van prosecco van de hoogst mogelijke kwaliteit.
Le Colture heeft prosecco weer op de kaart gezet en is verantwoordelijk geweest voor de gigantische wereldwijde populariteit ervan.
Momenteel staan er 40 hectare aan wijngaarden aangeplant in het dorpje Conegliano, Valdobbiadene (uitspraak Valdoo-bjaa-denée) gelegen aan de rivier Piave met uitzicht over het dorpje Asolo.
Wat proeven we?
"Dry Cruner Valdobbiadene" D.O.C.G. Spumante Dry
Een Spumante wijn gemaakt van de allerbeste Glera druiven die groeien op een hoogte van 450 meter op een bodem van grind dat resulteert in hogere concentraties aan aroma's en het koele-continentale klimaat voor de zuren in de wijn.
De glera druiven wordt geoogst in de laatste week van september en de eerste week van oktober de druiven worden zacht geperst en en het most krijgt een koude vergisting met temperatuur controle vervolgens een 2e gisting op tank dit noemen we de charmat methode.
Aroma's van gele appel, citrus en lichte mineraliteit
Azienda Agricola ‘Le Colture’ Brut Fagher
Meer een moderne stijl prosecco is fris, gelaagd en heeft een lange afdronk.
Citrustonen wat steenfruit en de geur van brioche door een tweede gisting op fles.
Wat is het verschil tussen een frizzante en spumante ?
De volgende termen zien we vaak terug op een fles prosecco
zoals frizzante en spumante wat overeenkomt het is een Italiaanse benaming voor mousserende wijn maar wat is het verschil?
- Frizzante
Geeft aan dat de wijn half-mousserend is.
alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante,
Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede vergisting, gemiddeld 3 weken dit levert een lichtere bubbel op.
- Spumante
Spumante geeft aan dat een wijn mousserend is.
alles met meer dan 3 bar druk heet spumante.
Heeft een spumante veel bubbels dan bevat de wijn gemiddeld 4,5 Bar door een langere tweede vergisting een sterkere bubbel.
Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (Charmat methode) of een tweede vergisting in de fles (Methode Traditionelle).
Ook mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming als bijvoorbeeld Prosseco of Franciacorta mogen dragen, gebruiken nog weleens de term 'Spumante' als naam voor de wijn.