Druivenrassen

Palamono Fino, Pedro Ximenez, Tintilla de Rota

Klimaat

Mediteraan-Warm

Bodem

Albariza

Januari 2025

Sherry net als bijvoorbeeld champagne een wijn uitsluitend uit eigen wijnstreek in dit geval Jerez, gelegen in een driehoek van land (24.000 h.a) gevormd door de steden als;

  • Jerez de la Frontera,
  • Sanlúcar de Barrameda 
  • El Puerto de Santa María.

El Puerto de Santa Maria

 

in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje bevind zich de wijnstreek Jerez, de oudste D.O. van Spanje. 

Op 15 kilometer afstand van de stad Jerez de la Frontera, aan de Baai van Cádiz ligt El Puerto de Santa María, een historische stad met een zeer lange geschiedenis en met één van de meest unieke wijn producerende technieken ter wereld.

 

El Puerto is een aan de zee gewijde plaats die getuige is geweest van ontdekkingsreizen, Columbus is vanuit deze plaats tweemaal naar Amerika vertrokken.

De ontdekking van Amerika en de handel met Indië heeft de stad grote rijkdom gebracht.

Rondom de stad worden druiven verbouwd en de plaats exporteert enorme hoeveelheden sherry.

Jerez de la Frontera

 

De hoofdstad van de wijnstreek. Hier komt de wijn vandaan waarnaar het hele wijnbouwgebied is genoemd als je door de straten wandelt dringt de geur van sherry door de witgekalkte muren van de bodega's heen.

 

Alberto Orte

 

Alberto de wijnmaker heeft als belangrijkste doel... het laten heropleven van bijna uitgestorven lokale druivenrassen en bezit meer dan 200 oude klonen met lage opbrengsten dat resulteert in geconcentreerde druiven en daardoor kwalitatieve, complexe wijnen.

Naast behoud van authenticiteit, hecht Alberto ontzettend veel belang aan duurzaamheid in de wijnbouw. Hij is een enorme voorstander van biologische wijnbouw en past biodynamische methode's toe die de bodem versterken.

In de kelder werkt Alberto volgens het principe dat vinificatie afhankelijk is van het klimaat, de bodem en de druivensoort van elke specifieke wijngaard.

Er word enkel gebruikt gemaakt van de natuurlijk aanwezige gisten voor de fermentatie en werkt met cementen vaten, ijzeren tanks of oude houten barriques om elk van zijn wijnen op het best mogelijke resultaat te geven. 

Voor minder tannine rijke druiven gebruikt Alberto graag cementen tanks omdat die voor structuur zorgen, zonder overheersend te zijn en gebruikt eikenhouten vaten voor druiven met meer tannine.

 

Alberto Orte maakt droge witte en rode wijn in Jerez en een scala aan sherry's onder de naam bodegas Poniente en bezit tevens wijngaarden in de wijnstreken Valdeoras en Rioja waar fantastische wijn word gemaakt.

Albariza bodem

 

De meeste wijngaarden in de Jerez staan aangeplant op een specifiek soort bodem dat Albariza heet, een witte, poederige grond met een hoog percentage calcium en een erg poreuze structuur omdat het bestaat uit miljoenen jaren oude fossielen, plankton en schelpen.

 

De bodem is dus zeer kalkrijk (70%) wat invloed heeft op de uiteindelijke smaak van de druif met name voor het druivenras Palomino een druif die je zelden ergens anders tegenkomt en voor zo'n 80% voor sherry word ingezet verder bestaat de bodem voornamelijk uit verder zand en klei.

 

Het zuigt water op als een spons, waarna de zon het oppervlak tot een harde korst bakt die het water eronder vasthoudt, zodat het niet kan verdampen een ideale bodem voor een regio met amper 600 ml neerslag per jaar.

Doordat de grond poederig is kunnen de wortels makkelijk hun weg vinden, soms wel tot meters diep, met als gevolg dat de wortels ook in de droge groeimaanden toegang hebben tot water.

 

De twee andere grondsoorten zijn de donkere barro en de meer zanderige arena, waar voornamelijk de moscatel druiven staan op aangeplant.