Vallee de la Marne
Druivenrassen
Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Kalk-Krijt
Maart 2023
Épernay gelegen ten oosten van de subregio Vallee de la Marme
De stad is historisch gezien het centrum van de champagneproductie, de populariteit groeide vanaf de 18e eeuw. De handel hierin groeide door de aanleg van een spoorweg spoorweg in 1849, de stad werd rijker en rijker.
De bodem is krijtachtig er staan druivenrassen aangeplant als Pinot noir en Chardonnay, Pinot Meunier is "de" druif voor de regio.
Een lange straat in Épernay is l'avenue de Champagne. Hierlangs zijn vele champagnehuizen gevestigd zoals;
- Moët et Chandon; Het grootste Champagnehuis ter wereld en de meest gedronken Champagne ter wereld
- Mercier; Het huis bezit één van de langste ondergrondse gangen tunnels van maar liefst 18 kilometer.
- Castellane; een champagnehuis die van ver al opvalt door de prachtige toren gebouwd in 1904 door A. Tourdoire, de architect die ook het treinstation Gare de Lyon in Parijs ontwierp.
- Pol Roger; In 1849 opgericht door Pol Roger, inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer.
De huizen zijn imposant, dit was om indruk te maken op de bourgeoisie maar ook op het voormalige Franse koningshuis. Onder de wijnhuizen bevindt zich een netwerk van tunnels, waar de voorraad word opgeslagen en de rijping van de champagnes plaats vind.
De temperatuur in de tunnels is constant rond 10 °C, een temperatuur waarbij de Champagnes het beste naar zijn zin heeft.
- Laurent-Perrier; is gevestigd in Tours-sur-Marne een dorp 17 km ten oosten van Épernay.
Yannick Prevoteau
Het Champagnehuis in ligt in Damery gelegen op de rechteroever van rivier de Marne.
Het ligt op 6 km ten westen van Hautvillers waar Dom Pérignon woonde en op 7 km ten westen van Epernay.
Yannick Prevoteau is de 5e generatie van een familiedomein dat champagnes maakt met één doel 'respect voor de natuur'
zowel voor de bodem, de rivier de Marne en zijn wijngaarden.
Hij werkt volgens de principes van Haute Valeur Environnementale waarbij noodzakelijk ingrijpen tot een minimum wordt beperkt en de bescherming van de biodiversiteit voorop staat.
We krijgen een rondleiding in de kelders en krijgen tevens diverse vin clairs te proeven, de basiswijn zonder koolzuur.
Yannick verteld dat het morgen een drukke dag word want de vin clair gaat van de tank in de fles uiteraard met een mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen (Liqueur de tirage) voor een rijping van minimaal 15 maanden.
- Héritage Brut ; De meest populaire champagne van het huis Prevoteau, toegankelijk, delicaat en rijk een ideale champagne als aperitief.
- Marius Brut Nature ; de champagne rijpt 20 maanden sur-lat Een uitzonderlijke brut nature, complex en ziltig.
- La Perle des Treilles Brut ; Een prachtige champagne, vol en complex met aroma's van mandarijn, gele appel, witte peper, brioche, en geroosterde hazelnoten, de champagne heeft een rijping gehad van 60 maanden 'Sur lattes' (op de gist in de fles)
hoe word Champagne gemaakt?
Als de druifjes geoogst zijn worden ze direct geperst net als de productie methode van witte wijn, nu hebben we druivensap zonder alcohol dat heet 'most' vervolgens in grote roestvrijstalen tanks word gepompt.
In de weken na de oogst vindt de alcoholische gisting plaats wat gebeurd bij een temperatuur van 18 tot 20 graden dit duurt ongeveer tien dagen.
De laatste maanden van het jaar en de eerste maanden van het nieuwe jaar rust rijpt de jonge wijn in roestvrijstalen tanks of bijvoorbeeld eikenhouten vaten. Soms word de 'Malolactische' gisting toegepast, het laten omzetten van de aanwezige appelzuren naar de melkzuren dat uiteindelijk een romige smaak geeft aan de champagne, dit ligt aan de stijl van het champagne huis.
In het voorjaar na de oogst begint de bereiding van de champagne, verschillende wijnen uit verschillende oogstjaren worden geassembleerd (gemengd) tot één 'Cuvée' (vat) en worden daarna gebotteld voordat de fles met een tijdelijke kroonkurk wordt afgesloten er word vervolgens een 'Likeur de tirage' toegevoegd, een mengsel van suiker, wijn en gist.
Binnen acht tot tien weken voltrekt zich de 'Prise de mousse' oftewel de gisting op de fles, in de fles heeft zich koolzuur gevormd, de gistcellen sterven en zullen in meer dan een jaar smaak af gaan geven aan de champagne dit heet 'Sur lattes' (op de gist in de fles) een champagne zonder jaartal moet minstens 15 maanden rijpen.
De flessen hangen schuin in 'Pupitres' (een automatisch wijnrek in de vorm van een kubus dat regelmatig draait zodat de dode gistcellen (lies) zich naar de hals bewegen dit heet 'Remuage'
Dit gebeurd ook met de hand, de champagneflessen hangen dan in (houten) wijnrekken.
Wanneer de restanten van de dode gistcellen (lies) zich opgehoopt hebben in de hals van de fles volgt het 'Degorgement' waarbij de halzen van de fles worden bevroren in een pekelbad, door de druk van het koolzuur wordt de ijsprop met de dode lies eruit geschoten.
Als laatst word de wijn aangevuld met 'Liqeur de d'expédition' een met suiker gemengde wijn waarmee de flessen vóór afsluiting met de definitieve kurk worden bijgevuld, hoe meer liqueur er is toegevoegd, hoe zoeter de champagne.
Zonder toevoeging van suiker heet 'Brut Nature'