Lisboa
Druivenrassen
Castelão,Alicante Bouchet
Fernaõ Pires, Arinto,
Klimaat
Maritiem-Gematigd
Bodem
Zand
Januari 2024
De wijnregio heette tot het jaar 2009 Estremadura vandaag de dag draagt het de naam Lisboa dat zich uitstrekt over ongeveer 150 kilometer langs de Atlantische Oceaan
De wijnregio bezit een maritiem-gematigd klimaat met een constante zeebries die de wijngaarden beschermt tegen extreme hitte, vooral in de zomer.. wat resulteert in volle aromatische wijnen met een mooi zuurtje.
De diversiteit aan bodems in Lisboa draagt bij aan de complexiteit van de wijnen die voornamelijk bestaan uit kalk, zand en klei.
De wijnstreek Lisboa staat bekend om zijn variatie aan druivenrassen, zowel inheemse Portugese variëteiten als internationale druiven, enkele van de belangrijkste druiven zijn de;
- Arinto
- Ferñao Pirez
- Castelão
- Touriga nacional
- Alicante bouschet
Quinta Varzea Da Pedra
90 km ten noorden van de hoofdstad Lissabon, gelegen tussen de heuvels ligt de DOC Óbidos waar ik het wijnhuis Quinta Varzea Da Pedra ga bezoeken opgericht in het jaar 1948.
Tomás, inmiddels de derde generatie van het familie bedrijf heeft een leuk progamma in petto we gaan eerst lunchen in het nabijgelegen wijndorpje Bombarral bij Alma Grão, een traditioneel restaurant met lokale gerechten op het menu, ik word getrakteerd met een pastei gevuld met gestoofde eend en kool...verrukkelijk!
We raken meteen in de diepste gesprekken over wijnbouw en vinificatie, altijd geweldig.. De wijnmaker zelf ontmoeten.
Eenmaal terug bij de Quinta ontmoet ik ook Adam Lovell een wijnblogger uit Nieuw-Zeeland en ook werkzaam in de wijnsector met name in Spanje en Portugal.
We rijden naar de wijngaarden, een landschap met glooiende heuvels aangeplant met witte druivenrassen als Fernaõ Pires, Sauvignon blanc en de Arinto het totale areaal beslaat 14 hectare.
Het waait flink, maar dat gebeurt vaak zegt Tomás want we bevinden ons 15 kilometer vanaf de Atlantische Oceaan wat ook veel positieve effecten heeft op de wijngaard, het houdt schimmels en ziektes buiten de deur maar de koelere wind zorgt ook voor de elegante zuren in de wijn en de zilte tonen.
Terug in de wijnmakerij gaan we wijn proeven, vers uit de RVS tank, we beginnen met een witte wijn gemaakt van het druivenras Moscatel uit twee verschillende wijngaarden (cuveés) geoogst in september vorig jaar... zeer aromatisch met aroma's van lychee en roos.
Een rode wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional, Boordevol rood fruit, een hoger zuurgehalte dus uitermate geschikt om langer te rijpen.
en een witte wijn gemaakt van het druivenras Fernaõ Pires 2016 expressief, ziltig en mineraal, met aroma's van verse kokos.
Arinto
In het jaar 1712 komt de naam Arinto voor in het eerste Portugese geschrift over wijnbouw, het is één van de oudste inheemse druivenrassen uit Portugal. In de afgelopen eeuwen verspreidde de druif zich noordwaarts tot in de wijnstreek Vinho Verde het uiterste noorden van Portugal, daar is het nu een traditionele variëteit.
De Arinto bloeit laat, dus ook een late oogst. De kleine druiven groeien in zeer compacte trossen bij elkaar en kunnen goed tegen de droogte, Kenmerkend voor arinto is dat deze druif zijn zuurgehalte kan behouden in de zinderend warme zomers, de wijnen hebben daardoor vaak een hoger alcohol gehalte.
De druif komt in het noorden van Portugal voor onder de naam Pederna en in het zuiden waar het veel warmer is wordt het vaak gemengd met de Alentejo druif. Maar de beste wijn van deze druif komt toch uit Bucelas, Lisboa waar de invloed van de oceaan zorgt voor elegante wijnen, die behalve citroen en groene appels, ook minerale tonen bevatten dankzij de kalkrijke bodem, wijn uit goede jaren kan goed bewaard worden.