Wijnbouw
Waarom liggen wijngaarden vaak langs een van een rivier?
zoals;
- Gironde in Bordeaux
- Côtes du Rhône
- Moezel
- Douro in Portugal en Spanje
- En natuurlijk de Loire
Vroeger was dit praktisch voor het vervoeren van de wijn maar er zijn meer redenen, bijvoorbeeld de kwaliteit van de wijn en de bescherming van de wijngaard, de luchtlaag boven een rivier is steeds in beweging dit zorgt voor;
- Minder ziektes
Ook als het windstil is zorgt de rivier toch voor een windstroom, de druiven en bladeren sneller opdrogen zodat nare schimmels geen kans krijgen.
Langs een rivier liggen wijngaarden vaak op een helling, zodat het water beter afvoert van de wijngaard en niet blijft staan.
- Temperatuur controle
Door de aanwezigheid van een grote watermassa water zijn er zelden grote temperatuur verschilen
Het stijgen en dalen van de temperatuur verloopt dus langzamer, in de winter is de temperatuur van het water minder koud dan aan het land dat de wijngaarden vaak beschermd tegen vorst.
Door reflectie van de zon in de rivier naar de wijngaard rijpen druiven beter wat goed uitkomt voor wijngebieden in het koelere noorden.
Botrytis wijnen uit de Anjou regio
De volgende appellations zoals ;
- Bonnezeaux,
- Quarts de Chaume
- Coteaux de Layon
staan bekend om hun zoete wijnen gemaakt van het druivenras Chenin Blanc waarvan de druiven in het najaar zijn aangetast door een goed aardige schimmel met de naam 'Botrytis Cinerea' die houdt van sappige rijpe druiven met een hoog suiker gehalte maar wel met een dunne schil waar het makkelijk doorheen komt.
De edele rotting komt het best tot zijn recht in een klimaat van hete dagen en mist in de ochtend zodat de schimmel het best zijn werk kan doen.
Dit Macroklimaat heerst voornamelijk onder de Loire rivier in de Anjou regio, boven de rivier ligt Savennières AOC hoger en vlakker waar het meer waait dus dan ook geen kans op mist, hier bevinden zich dus uitsluitend droge wijnen van de Chenin Blanc.
Nog één typisch druivenras uit de regio de 'Grolleau' die vaak word ingezet voor rosé wijnen uit Anjou regio.
biodynamische wijnbouw
Er word biodynamisch gewerkt met het gecertificeerd met het keurmerk Demeter.
Wat zijn nou de verschillen in de wijngaard tussen biologische en biodynamische wijnbouw?
De biologische wijnbouw verbiedt het gebruik van bestrijdingsmiddelen (pesticiden) en chemische meststoffen om de plant sneller te laten groeien en beperkt en het gebruik van koper.
De biodynamische wijnbouw voegt aan de biologische methode de verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem, de planten, de dieren en de mensen die in een harmonieuze manier samen leven.
Er word gebruik gemaakt van preparaten zoals kruidendrankjes om de bodem gezond te maken en worden er bijvoorbeeld natuurlijke vijanden ingezet zoals spinnen tegen bladluis.
Tijdens de oogst word er rekening gehouden met de maankalender.
Zowel in de wijngaard en tijdens de vinificatie word er minimaal sulfiet gebruikt.
vulkanische wijnen?
Druiven die verbouwd worden op een vulkanische bodem.
Het hoeft geen actieve vulkaan te zijn, zolang er maar ooit een vulkaan tot uitbarsting is gekomen, kunnen we het vulkanische bodem noemen, elke vulkaanuitbarsting zorgt dus voor een unieke bodemsamenstelling,
Vulkanische bodems zijn van nature rijk aan mineralen en leveren gezonde druiven op.
De vaak zeldzame, inheemse druivenrassen krijgen hun smaak uit de samenstelling van de bodem en wanneer er iets van vulkanisch materiaal in de bodem zit, kan dit al mooie smaken opleveren, geen enkele vulkanische bodem is hetzelfde, er bestaan verschillende soorten vulkanen, lavastromen en uitbarstingen.
Een vulkanische wijn kun je vaak herkennen aan;
- Hogere zuren
- Ziltigheid
- Minerale zouten die de bittere smaak in de wijnen verklaren
- Aardse smaken
- Licht in de kleur
Mineraliteit en vulkanische wijnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.