Noord-Penedès
Druivenrassen
Xarel-Lo, Parellada,Macabeu
Klimaat
Mediterraan
Bodem
Klei en Zand
Juni 2021
Penedès
De geschiedenis van wijnstreek Penedès gelegen in de wijnregio Cataluña, waar het onderdeel van uit maakt, zo oud als de geschiedenis van Spanje zelf.
Wat de wijncultuur betreft is de wijnstreek erop vooruit gegaan. In de jaren '60 van de vorige eeuw stonden er nog veel oude druiven variëteiten aangeplant met een hoog suikergehalte waarvan alcoholrijke wijnen werden geproduceerd, momenteel komen er veel kwaliteits wijnen uit de regio
Een andere bepalende factor in de groei van de Penedes wijnproductie was de opkomst van de mousserende wijn Cava. Cataluña is altijd al een gebied geweest met een meer dan gemiddelde welvaart en voldoende investeringskapitaal dat heeft geholpen tot één van de beste kwaliteits-wijngebieden van Spanje.
Penedès ligt net ten zuiden van de stad Barcelona met de wijndorpjes Sant Sadurní d'Anoia gelegen in D.O Cava en Vilafranca del Penedés in D.O. Penedès In totaal beslaat de aanplant van wijngaarden zo'n 25.000 hectare.
De regio van Penedes bezit een landschap van glooiende heuvels, beschermd door de wind van bergen in de omgeving zoals de Garraf Massif en de Montserrat berg.
Freixenet
Het wijnhuis Freixenet in het dorp Sant Sadurní d'Anoia gelegen in D.O Cava opgericht in het jaar 1861 als "Casa Sala" door Francesco Sala i Ferrés en tevens bezitter was van het landgoed "La Freixeneda" wat in het jaar 1889 resulteerde in de start van het wijnhuis Freixenet.
Het werd een merknaam er werd met de tijd besloten om 100% te richten op mousserende cava's, de wijnkelders werden uitgebouwd in Sant Sadurní d'Anoia en 'Cordon Negro' werd gelanceerd, de bekende wijn in de zwarte fles die goed scoort in de export markt. inmiddels is Freixenet één van de grootste producenten van de regio met een verkoop van ruim 200 miljoen flessen Cava per jaar
Druivenrassen die worden ingezet om Cava te maken zijn;
- Xarel-lo
- Parellada
- Macabeo ook wel de Viura
Wij proeven de volgende mousserende wijnen;
- Elyssia Pinot noir'' een mousserende rosé wijn boordevol frambozen, aardbeien en een hint van brioche.
- Freixenet Malvasia dulce 2011'' een mousserende gerijpte dessertwijn gemaakt van het druivenras Malvasia in de smaak honing, karamel en rijpe mango.
Méthode traditionnelle
Méthode traditionnelle is een term voor mousserende wijn
De gisting vind altijd plaats in de fles waardoor deze mousserend wordt, dit komt tot stand door een mengsel van in wijn opgeloste suiker met gist toe te voegen aan de basis wijn (liqeur de tirage) , tijdens de tweede gisting loopt de druk in de fles op tot 6 bar, dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen.
Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gekanteld en telkens een slag gedraaid met de hand of machinaal (remuage), het bezinksel van de tweede gisting vormt zich als een gist prop in de hals van de fles om dit vervolgens te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de gist prop te verwijderen (dégorgement) de druk in de fles zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel eruit schiet, de fles wordt daarna weer aangevuld met wijn en evt suiker voor de gewenste zoetheid (liqueur d'expédition) vervolgens word de wijn afgesloten met de definitieve kurk en een metalen korfje (muselet)
Tijd voor nog eventuele rijping op de fles.