Mâconnais

Druivenrassen

Chardonnay

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Mergel

Gelegen ten westen en noordwesten van de stad Mâcon aan de oevers van de rivier de Saône het bestrijkt een gebied van 50 bij 15 km met 7000 h.a is de Mâconnais de grootste wijnregio van de Bourgogne, Frankrijk.

Het wijnbouwgebied kent evenwijdig liggende heuvelruggen die van noord naar zuid lopen. In de valleien tussen deze heuvelruggen vindt men de meeste wijngaarden. In het zuiden grenst Mâcon onmiddellijk aan de Beaujolais.

In deze grote streek wordt zowel rode als witte wijn gemaakt, deze laatste is echter in de meerderheid, gemaakt van het druivenras Chardonnay het aandeel is zo'n 80%

 

Voor de rode wijnen wordt vooral Gamay ingezet als druif en soms Pinot noir deze druiven staan voornamelijk aangeplant op kalkbodem, wat weinig interessante wijnen geeft en de reden is dat er vooral chardonnay staat aangeplant

Je vind er de volgende AOCs:

  • Crémant de Bourgogne de mousserende wijn van de Bourgogne, de Gamay en Pinot Noir mogen ook worden ingezet
  • Bourgogne Passe-Tout-Grains een rode wijn gemaakt van de Gamay en Pinot Noir
  • Bourgogne Blanc wordt veel geproduceerd door de vele producenten in het gebied.
  • Mâcon is de basisherkomst voor witte, rode en rosé wijnen.
  • Mâcon-Supérieur is de basisherkomst maar met minimaal 11% alc. vol.
  • Mâcon Villages is een AOC alleen voor witte wijn (Chardonnay) en afkomstig is uit een van de 43 dorpen die aanspraak maken op hogere kwaliteit.
  • Viré-Clessé is een goede appellation voor witte wijn door de ligging van de wijngaarden op een strook kalksteen die zich een weg door het gebied zoekt
  • Saint-Véran  Saint-Veran ligt net onder Pouilly-Fuissé en deelt rondom Pouilly-Fuissé de kalksteenbodem. De zuidelijke wijngaarden van Saint-Véran bevatten geen kalksteen maar zuurdere zandbodems. Hier worden de mindere en eenvoudigere wijnen van Saint-Véran gemaakt.
  • Pouilly-Fuissé is de meest prestigieuze witte wijnappellation van de Mâconnais. De AOC Pouilly-Fuissé mag gevoerd worden door de dorpen;
  • Vergisson
  • Solutré-Pouilly
  • Fuissé
  • Chaintré 
  • Pouilly 

De wijnregio Pouilly-Fuissé heeft 30 verschillende climats (specifieke wijngaarden) voorgedragen om premier cru te worden De meest beroemde climats liggen op kalkmergel bodem. 

  • Pouilly-Loché en Pouilly-Vinzelles zijn alternatieven voor Pouilly-Fuissé maar zijn niet veel verkrijgbaar.

Domaine Cordier

 

 

Met respect voor het landschap, klassieke wijnen van hoog niveau maken. Dat is het doel van Christophe Cordier, wijnmaker achter Domaine Cordier. Men streeft er steeds naar het beste niveau en dat merk je aan de visie en werkwijze van het domein. Zo investeren ze constant in optimalisatie, en is enkel het beste goed genoeg om het uiteindelijke resultaat te bekomen. Het resultaat mag er dan ook zijn: meerdere flessen van het domein werden reeds geprezen en blinken in de kelder van menig Bourgogne-liefhebber. Zowel de druiven als terroir worden op hun best naar voren gebracht in deze wijnen. Dit valt bij iedereen in de smaak!

Domaine Cordier bevindt zich in het dorp Fuissé, in het zuiden van de Bourgogne-streek. De wijnstokken staan op wel 100 verschillende soorten terroirs, verspreid over 30 hectare in het volledige Mâconnais gebied. Dit zorgt voor wijnen met een sterk karakter, en telkens met een unieke eigenheid. Chardonnay is er de meest aangeplante druif, en is het boegbeeld van dit domein. Christophe Cordier en zijn hele familie doen er dan ook alles aan om de druif op de best mogelijke manier tot zijn recht te laten komen. Om dit te bereiken verzorgt men dan ook de wijnstokken op maat van de verschillende terroirs.

Wat erg typerend is aan de wijnen van Domaine Cordier, is dat ze klassieke wijn nastreven met zo weinig mogelijk interventie. Enkel de natuurlijke gisten worden gebruikt, en ook de rijping gebeurt op de aanwezige lies. Dit verwijst naar een sterk geloof in het naar voren schuiven van de druiven in al hun uniciteit.

De wijnen van Domaine Cordier worden gerijpt onder de perfecte omstandigheden, om ze naar een optimaal niveau te brengen. In hun kelders regelen ze minutieus de temperatuur en vochtigheid. De foudres zijn van de beste franse eik, die in het domein zelf gebrand en geplooid wordt. Zo krijgt men net die mooi gebalanceerde houttoets die typisch is aan de wijnen van Cordier.

Chardonnay

 

Een neutraal druivenras met een

opmerkelijk aanpassingsvermogen voor wat klimaat en bodem betreft, vroeg rijpend, tegen kou kan maar ook warmere temperaturen. Behalve voor stille wijn wordt de druif ook vaak ingezet voor mousserende wijnen zoals Champagne.

 

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op eikenhout  door de 'houtopvoeding' krijg je onder andere vanilletonen in de smaak. 

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groene-appel smaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur wat zorgt voor roomboter aroma's.

 

De oudst bekende vermeldingen van deze druif komen uit Bourgogne Volgens een ondertussen achterhaalde legende zouden kruisvaarders de plant meegebracht hebben uit het Oosten. De naam verwijst naar de plaats Chardonnay vlakbij de stad Mâcon in het zuiden van de Bourgogne

Chardonnay wijnen uit deze streek van Frankrijk zijn beroemd, niet dat elke Chardonnay van deze druif tot de beste gerekend kan worden, maar wel ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de chardonnay druif heeft voortgebracht.

Bekende AOC's zijn:

  • Chablis
  • Corton-Charlemagne
  • Le Montrachet
  • Puligny-Montrachet
  • Bâtard-Montrachet
  • Chevelier-Montrachet
  • Meursault

Crémants uit de Bourgogne worden ook van de Chardonnay gemaakt.