Montepulciano

Druivenrassen

Sangiovese

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Löss

Maart 2022

Ik bezoek het dorp Montepulciano in het zuiden van de Toscane, Italië bekend om de wijn Vino Nobile di Montepulciano oftewel 'edele' wijn.

 

Het gebied kent 1100 h.a aan wijngaarden aangeplant met voornamelijk  Sangiovese druiven lokaal bekend onder de naam “Prugnolo gentile”

Vino Nobile di Montepulciano moet gemaakt zijn van minstens 70% Sangiovese druiven met maximaal 30 % ;

  • Canaialo,
  • Trebbiano 
  • Malvasia

het aandeel witte druiven mag niet meer dan 5 % zijn.

De druiven wonen voornamelijk op een bodem van löss, een combinatie van aarde en klei wat duidelijk zorgt voor wijnen met een fijne mineraliteit. 

De wijn heeft sinds het jaar 1980 een DOCG wat inhoud dat er maximum opbrengst van druiven is vastgesteld, een minimaal alcohol gehalte behaald moet worden van 12,5 % en de wijn moet minstens 2 jaar rijpen op eikenhouten vaten en een riserva minstens 3 jaar.

Naast de Montepulciano Vino-Nobile bestaat ook een Rossi di Montepulciano die jonger gedronken word.

Montepulciano is een prachtig langgerekt dorp bovenop een heuvelkam en ligt op een hoogte van 605 meter met vanaf de muren en versterkingen van de stad een fenomenaal uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane een landschap met prachtige wijngaarden, cipressen en olijfbomen.

 

De kern van het dorp heet Piazza Grande aan dit plein zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van te vinden, binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in renaissance-stijl. De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Dom van Montepulciano die gebouwd is in de twaalfde eeuw, de kerk herbergt een van de meesterwerken van de Siëna leerschool.

Aan de rand van de stad staat de Tempio de Biagio die in hoogrenaissance-stijl is gemaakt.

Binnen de stadsmuren bevinden zich tevens diverse proeflokalen om één van die pareltjes te ontdekken onder de Montepulciano wijnen...

wijnweetje

 

Is Montepulciano een Italiaanse wijnstreek of een druivenras druif?

Ja inderdaad verwarrend, op de etiketten van Italiaanse wijnen lees je  Montepulciano als een geografische benaming of als benaming van het druivenras.... beide hebben niets met elkaar te maken.

Zoals je al hebt gelezen is Montepulciano de naam van een dorp in Toscane, dat zijn naam heeft gegeven aan de appellatie Vino Nobile di Montepulciano gemaakt van Sangiovese druiven.

Ten zuid-oosten van de Toscane ligt de wijnstreek Abruzzo waar het blauwe druivenras montepulciano het meest staat aangeplant.

De wijn draagt de naam Montepulciano d'Abruzzo, de naam van het druivenras is de naam van de appellatie geworden. 

Abruzzo als wijnstreek had een naam van massawijn, vandaag de dag wordt er meer kwaliteitswijn gemaakt en is de vraag ernaar gestegen.