Zuid-Afrikaanse druivenrassen

 

 

 

Pinotage

 

Niet ieder land heeft een signatuur wijn, Zuid-Afrika wél: de Pinotage, een typisch Zuid-Afrikaans blauw druivenras dat in het jaar 1925 is geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrika,  Stellenbosch door een kruising van de druivenrassen Pinot Noir en Cinsault.

In 1961 kwam voor het eerst de naam pinotage op het wijnetiket te staan en in de jaren 90 werd de wijn een wereldwijd succes.

 

De druif is vaak vroeg rijp en geeft een hoog rendement en is  immuun voor allerlei ziektes in de wijngaard, de beste wijn komen vaak van oude wijnstokken.

Belangrijk is dat de druiven op het goede moment geoogst worden want goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. de wijn heeft vaak typerende aroma's van banaan, rood fruit munt en eucalyptus.

Slechte pinotage druiven geven aroma's van rubber, spiritus en veel bitterheid in de smaak.

Pinotage heeft vaak strenge tannine's door de juiste vinificatie 
en opvoeding op eiken houten vaten word de wijn zachter in structuur.

 

Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc

 

Chenin Blanc een afstammeling van de Traminer druif samen met de Pinotage typisch Zuid-Afrikaans.

Vanaf de 17e eeuw stond het druivenras bekend als Steen.

De druiven groeide makkelijk en de wijnstokken gaven hoge opbrengsten in het warme klimaat van Zuid-Afrika, met als resultaat.. slobberwijn, het werd het dé druif van Zuid-Afrika. 

Momenteel richt men op de kwalitatieve kant van het druivenras Chenin Blanc, de wijnen hebben meer diepgang, een mooie afdronk en zijn gastronomisch inzetbaar.

momenteel heet de druif Chenin Blanc in Zuid-Afrika.

De oorsprong van het druivenras ligt overigens in de Loire, Frankrijk, momenteel samen met Zuid-Afrika bezitten de twee landen de grootste aanplant van de chenin blanc druiven wereldwijd, met Zuid-Afrika als grootste producent.

Van het totale wijnareaal in Zuid-Afrika staat er 15% Chenin blanc aangeplant, inmiddels is de druif de hele wereld over gereisd, en wordt hij overal ter wereld aangeplant.

Het grootste verschil is dat de wijnen uit Zuid-Afrika door het warmere klimaat fruitiger zijn.