Montalcino

Druivenrassen

Brunello (Sangiovese)

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Galestro ( Leisteen+Klei)

Maart 2022

Montalcino, een wijndorp in de heuvels van Zuid-Toscane waar  de wijn Brunello di Montalcino de Koning is

Geïntroduceerd in 1888 als een wijn die een lange levensduur oplevert door de wijnmaker Ferruccio Biondi-Santi.

In het jaar 1967 kreeg de wijn een DOC,  In 1980 promoveerde de status naar DOCG.

De Brunello di Montalcino vecht met de al net zo bijzondere Barolo om de Italiaanse wijntroon.

Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout, na 10 jaar is de wijn vaak pas op dronk en na 10 tot 25 jaar bereiken ze vaak pas hun top omdat de wijn een hoog zuurgehalte heeft en veel tannines maar ook de jaargang en vinificatie hebben invloed.

 

Veel huizen produceren naast Brunello een tweede, toegankelijke wijn, de Rosso Montalcino, over het algemeen direct op dronk, vaak frisser, minder alcohol,een stuk goedkoper en een kortere rijpingstijd. Het heeft de status van een DOC.

Het gebruikte druivenras bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Sangiovese (Brunello) aangeplant op de typische bodems van Galestro (leisteen met klei).

Azienda Agricola Capanna

 

Het wijnbedrijf Azienda Agricola Capanna sinds het jaar 1957 in eigendom is van de familie Cencioni gelegen in Montosoli, ten noorden van Montalcino.

 

Vaak kom je de term 'Azienza Agricola' tegen op een Italiaans  wijnetiket dit betekent dat de wijnmaker ook zijn eigen druiven verbouwd, de wijnmaker is namelelijk niet altijd ook de wijnboer vaak worden de druiven elders afgenomen.

 

Het bedrijf is opgericht door Giuseppe Cencioni, later bijgestaan door zijn zonen Benito en Franco. 

De productie, die aanvankelijk uit enkele duizenden flessen bestond, steeg vervolgens door de aanplant van nieuwe wijngaarden. Het wijnbedrijf Capanna wordt nog steeds uitsluitend op familieniveau beheerd.

Het huis bezit 12 hectare grond aangeplant met wijngaarden aangeplant met Sangiovese druiven voor de beroemde Brunello di Montalcino, die wordt beschouwd als een van de beste wijnen in de regio en één van de beste wijnproducenten in de Toscane regio. 

 

Ik proef o.a Brunello di Montalcino Riserva

Het aroma is zeer intens en gelaagd, rood fruit en het Italiaanse kruidentuintje maar ook zoethout, in de smaak, een flinke zuurgraad en tannines met een super lange afdronk.

Wijnweetje

 

Sangiovese is een typisch Italiaanse blauwe druivenras, dat voor het eerst word genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane

De naam komt vermoedelijk van Sanguis Jovis ofwel Bloed van Jupiter.

 

De druif  heeft een zeer dunne schil en weinig kleurextractie in de schil.

Een langzaamrijpend ras groeier, waardoor het pas laat tot volle rijping komt.

Het kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen.

 

Wijnen van deze druif hebben redelijk wat zuren, een hoger tanninegehalte.

Italië kent de hoogste productie van de Sangiovese druif zo'n 70.000 hectare met als voornaamste wijngebieden;

  • Toscane
  • Emilia-Romagna
  • Marche
  • Umbrië