Bas-Rhin
Februari 2025

Wat zijn edele druivenrassen?
Druivenrassen die zijn toegestaan en worden ingezet voor een een 'Alsace Grand Cru' vastgesteld in de AOC sinds het jaar 1975 dit zijn de;
- Riesling
- Gewurztraminer
- Pinot gris
- Muscat
Aan Grand Cru wijnen worden strengere eisen gesteld dan die van de reguliere Elzas wijnen zoals opbrengst van druiven per hectare en betere ligging van de wijngaarden.
Slechts 4% van de Elzaswijnen draagt de status Grand Cru status.
Gentil
is de naam van een assemblage die minstens 50% bestaat uit de edele druivenrassen de rest uit de druivenrassen Sylvaner, Chasselas en/of Pinot Blanc. Ieder druivenras moet afzonderlijk gevinifieerd worden alvorens geassembleerd te worden.
Gentil mag pas op de markt komen nadat de wijn geproefd en goedgekeurd is door de AOC Alsace.
Edelzwicker
is een witte wijn die wel gemaakt mag worden van alle toegestane druivenrassen, in verschillende verhoudingen. De druiven kunnen samen of ieder afzonderlijk gevinifieerd worden. Vermelding van het oogstjaar hoeft niet.
Met uitzondering van de Crémant worden Elzaswijnen verkocht in de smalle slanke flessen, de Flûte d'alsace. Dit type fles is wettelijk voorgeschreven.

Domaine Frey
Gelegen in het pittoreske Dambach-la-Ville tussen het Vogezen gebergte en rivier de Rijn, een mesoklimaat dat een ideale combinatie kent van veel droge en zonnige dagen in de regio Elzas, een perfecte plek om druiven te verbouwen, de bodem is zeer gevarieerd dat zorgt voor een grote diversiteit aan wijnen
Domaine Frey, een familiebedrijf dat vader Charles, zoon Dominique en kleinzoon Julien samen uitbaten. De familie Frey heeft altijd veel aandacht besteed aan het welzijn van de planten, de bodem en het milieu. In 1997 gingen ze nog een stap verder en schakelden ze over naar biologische wijnbouw. Sinds 2001 heeft Domaine Frey het certificaat ‘Biodynamische Landbouw’, een erkenning van hun constante inspanningen om de gezondheid van mens en milieu te ondersteunen. Van de wijnstok tot de kelder, de wijnen van Domaine Frey worden verbouwd met natuurlijke en geavanceerde methodes, zodat ze gegarandeerd van de hoogste kwaliteit zijn.

Pinot Gris
Een uit Frankrijk afkomstig druivenras, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen pinot grigio in Italië en grauburgunder in onder andere Duitsland.
Pinot gris heeft van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren daarom staat het druivenras vaker aangeplant in de koelere wijnstreken, in warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De 'Pinot Gris' heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van 'Pinot Gris' daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als verdange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.
Het ras is een kloon van het druivenras Pinot noir, in de Elzas stond het druivenras ook bekend als tokay pinot gris deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokay wijnen te voorkomen. In Hongarije heet de druif szürkebarát.
In veel delen van Italië wordt de druif gebruikt om frizante en spumante wijnen te maken.