Durbanville

Druivenrassen

Sauvignon blanc, Chardonnay

Cabernet Sauvignon, Merlot

Klimaat

Maritiem-Gematigd

Bodem

 Zandsteen en Graniet

Durbanville is een van de kleinste en meest noordelijke wijnstreken van Zuid-Afrika, op 20 kilometer van Kaapstad, aan de voet van de Tygerberg.

De eerste wijnstokken werden aangeplant eind 17e eeuw, het dorpje Durbanville werd in 1836 vernoemd naar de toenmalige gouverneur van de Kaap, sir Benjamin D'Urban, de oorspronkelijke naam was Pampoenkraal, wat pompoenstal betekent.

 

Durbanville heeft een maritiem, koel tot gematigd klimaat, de koele zuidoostelijke zeewind van de Atlantische Oceaan matigt de hitte en zorgt voor een droge atmosfeer, goed voor de druiven want er is altijd een risico voor schimmels en ziektes in de wijngaard.

De bodem bestaat voornamelijk uit zand en leem aangeplant met de volgende druivenrassen;

  • Sauvignon Blanc; typerend is voor de regio.
  • Chardonnay

Net als in de wijnstreek Constantia zijn de wijngaarden hier gelegen op  berghellingen, aangeplant met voornamelijk blauwe druiven zoals;

  • Merlot 
  • Cabernet Sauvignon 
  • Shiraz

 

De wijnstreek bezit een twaalf wijn Estates die generaties door dezelfde families worden beheerd o.a;

  • Altydgedacht
  • Bloemendal
  • Klein Roosboom
  • De Grendel

Wijnboerderij de Grendel behoort tot de lijst van oude historische boerderijen in Zuid-Afrika dat dateert uit het jaar 1720, de wijnboerderij bezit een uitgebreide familiestamboom.

De Grendel werd door de familie Graaff eind 19e eeuw gekocht. De grootvader van David Graaff was op zoek naar stallen voor zijn paarden waarbij zijn oog viel hierbij op de grond waar De Grendel op staat.

 

Charles Hopkins is sinds het jaar 2005 wijnmaker van de estate Charles en noemt zichzelf een levenslange student van wijn want hij blijft hij altijd nieuwsgierig om meer te leren op gebied van wijnbereiding.

De 22 hectare wijngaarden van de Grendel liggen op hellingen van 350 meter hoogte en worden beïnvloed door de koele lucht vanuit de Atlantische Oceaan, dit resulteert in een lang groei seizoen.

 

Ik proef o.a;

De grendel 'Cap Classique' 2018

Een klassieke blend van 80% Chardonnay and 20% Pinot Noir.

Een fijne mousse met aroma's van citrus, groene appel en tropisch fruit en in de smaak brioche.

De wijn heeft 30 maanden gerijpt op de lies (sur-lat) wat zorgt voor complexe aroma's in de wijn.

 Cap Classique

 

Vonkelwyn oftewel mousserende wijn vaak gemaakt volgens de tankmethode, waarbij in een groot vat.. koolzuur word toegevoegd aan de wijn, een goedkope manier van bubbels maken met als resultaat de niet meest bijzondere wijn. 

 

Eind jaren 60 in de vorige eeuw zijn wijnmakers in Zuid-Afrika gebruik gaan maken van de methode traditionele , net als  champagne's waarbij de wijn voor een tweede keer gist op de fles.

Aan de basiswijn word een mengsel van suiker en gist toegevoegd, de 2e vergisting ontstaat en de gistcellen gaan dood die achterblijven op de fles waar vervolgens de wijn op rijpt met als resultaat Methode Cap Classique, of MCC.

Om een MCC-aanduiding te mogen gebruiken moet de wijn minimaal twaalf maanden rijpen op de fles, verzin geen vastgestelde druivenrassen die gebruikt mogen worden

Een Cap Classique is niet beperkt is tot een enkele wijnstreek, mag worden geproduceerd in één van de 36 wijnstreken of Wards  in de Western Cape.