Cassis
Druivenras
Mourvédre,Syrah, Grenache
Rolle (Vermentino), Clairette en Tibourin
Klimaat
Maritiem-Gematigd-Warm
Bodem
Kalksteen
Juni 2023
Vanaf Toulon pak ik de trein naar Cassis een klein kustplaatsje en appellatie in de Provence, zuid-oost Frankrijk waar voornamelijk rosé en witte wijn word geproduceerd.
De regio beslaat slechts 200 hectare aan wijngaarden.
Cassis was één van de eerste drie plaatsen die in 1936 het Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) keurmerk heeft ontvangen, met als belangrijkste regel dat de wijn in een bepaalde regio geproduceerd moet worden.
De bodem van kalksteen rondom Cassis is uitermate geschikt voor wijn, de wijngaarden zijn beschermd tegen de krachtige Mistral wind door de hoge, nabijgelegen rotsen dat samen met flink wat zon.
Voor de witte wijnen word vaak het druivenras Bourboulenc maar ook Clairette en Marsanne.
Voor de rode en rosé wijnen ; Mourvèdre, Carignan ,Cinsault en Grenache.
Vooral de witte wijnen worden gewaardeerd vanwege hun lage zuur en aroma’s van garrigue wat weer goed samengaat met het lokale gerecht Bouillabaisse.
"Garrigue" is een term dat wordt gebruikt om de droge, grasachtige landschappen op kalkbodems aan te duiden,
Bourboulenc
Buiten Frankrijk komt het druivenras zelden voor.
Er staat gemiddeld 700 hectare aangeplant in appelaties als;
- Cassis
- Tavel
- Bandol
- Chateauneuf-du-Pape
- Costieres de Nîmes
De Bourboulenc is een langzaam rijpend druivenras, geschikt om te wonen in een warm en droog klimaat. Dankzij de losse structuur van de druiventros en de dikke schil heeft deze druif geen last van schimmels en rot.
Het alcoholpercentage is meestel niet hoger dan 12,5%
Het betreft een vrij neutraal druivenras met gemiddeld zuurgehalte vaak met aroma's van citrus .
Het druivenras word enkel ingezet in blends en komt zelden boven de 30% uit.