Constantia

Druivenrassen

Chardonnay, Sauvignon Blanc

Syrah , Cabernet Sauvignon, Merlot

Klimaat

Maritiem-Warm

Bodem

kalksteen en klei 

  Juli 2022

De wijntrip start in Kaapstad, Zuid-Afrika  er is ontzettend veel te doen in en om de stad, wil je genieten van spectaculaire vergezichten...neem dan de kabelbaan naar de top van de tafelberg (1000 meter) ...eenmaal boven word je beloond met één van de mooiste uitzichten ter wereld.

 

Rondom de haven van Kaapstad ''Waterfrond'' vind je een tal van zeer goede restaurants, food markets en een shopping mall.

Lunchen doen wij bij Life grand cafe in Victoria & Alfred  met als aanrader Langoest gegrild, met een safraanolie de signature dish.

Na de lunch wandelen wij door het oude centrum van Kaapstad.

De belangrijke Breestraat heeft invloeden heeft van de oud Hollandse architectuur maar de Victoriaanse invloeden zie je terug. 

 

Jan Van Riebeeck(1619-1677) is de pionier betreft  de wijnbouw in Zuid-Afrika, in 1656 plantte hij de eerste druivenstokken en een paar jaar later werd de eerste wijn gemaakt voornamelijk zoete wijn.

De eerste kwaliteitswijnen kwamen pas eind van de 17e eeuw toen Simon van de Stel het stokje overnam.

Wij pakken de taxi in 30 minuten naar de ward Constantia ten zuiden van Kaapstad, wij bezoeken de volgende Estates.

Wij bezoeken de volgende wijnhuizen;

Klein constantia

 

Opgericht in 1685 en gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl 

Klein Constantia ligt aan de uitlopers van de Constantia berg, met een prachtig uitzicht over de Constantia-vallei en False Bay. op een hoogte van 340 meter.

De wijngaarden liggen tegen de oostelijke hellingen van de Constantiaberg een uitloper van de Tafelberg, we hebben een vrij warm tot heet klimaat, de zee (False Bay) op 10 kilometer afstand zorgt voor verkoeling.
Irrigatie is niet nodig omdat er in dit gebied genoeg neerslag valt.

De druivenstokken zijn nu in winterslaap,de bladeren rood/bruin🍁 en in combinatie met een laagstaande zon en 25 graden geeft dit een zeer bijzondere sfeer.

 

Wijntip; Klein Constantia chardonnay 2020

 

Buitenverwachting

 

Een authentiek familie wijnhuis geboren in het jaar 1769.

Simon van der Stel zag al in 1685 dat de wijnstreek Constantia het perfecte terroir heeft om wijnen te maken van wereldklasse. Zo ontstond de dessertwijn Vin de Constance. Constantia is later gesplitst in Klein Constantia, Groot Constantia én Buitenverwachting

 

Vandaag de dag produceert Eigenaar Lars Maack samen met wijnmaker Brad Paton een scala aan wijnen in het hogere segment.

De druiven staan aangeplant op arme bodems van graniet wat uiteindelijk zorgt voor een lager segment maar meer concentratie in het sap van de druiven.

 

Wijntip; Buitenverwachting 'Double Cab' 2017

 

Eaglesnest

 

In de late 16e eeuw onderdeel van het domein Groote Constantia  en sinds 1984 in handen van de familie Mylrea 

De 12 hectare wijngaarden liggen hoger in de hellingen van de Constantia berg, de laagste delen liggen op een hoogte van 150 meter, de hoogste op 400 meter beplant met druivenrassen als Viognier, Merlot en Syrah.

De wijnstokken hebben allemaal dezelfde leeftijd Als gevolg van een grote bergbrand in 2000 .

 

Wijntip; Eaglesnest Viognier 2021

 

Costantia

 

In Constantia, Zuid-Afrika ligt de oorsprong van de wijnbouw. Simon van der Stel stichtte er eind 17e eeuw een historische wijnboerderij.

Constantia is een ward, het betekent een verzameling van verschillende wijndomeinen binnen een wijnsteek in dit geval Westkaap, Wards hebben een eigen naam.

 In de 18e en 19e eeuw was de ward Constantia vooral bekend om zijn zoete wijn, momenteel worden er veelal droge wijnen gemaakt van witte druivenrassen als;

  • Sauvignon Blanc
  • Sémillon
  • Chardonnay
  • Muscat

Rode wijnen worden gemaakt in Bordeaux-stijl, de meest voorkomende druivenrassen zijn;

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Shiraz

De wijngaarden liggen tegen de oostelijke hellingen van de Constantiaberg, een uitloper is van de Tafelberg wat schaduw brengt aan de druivenstokken  de koele zeewind uit de false Bay zorgt tevens voor verkoeling waardoor de wijnen een mooi zuurgehalte behouden.