Puglia

Druivenrassen

Nero di Troia, Primitivo, Negroamaro 

Klimaat

Maritiem-Warm

Bodem

Klei en Kwarts

Februari 2023

In de hak van de laars van Italië vinden we Puglia de naam komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent.

Tot de jaren 90 werd maar liefst 90 procent van de opbrengst van het gebied verwerkt tot anonieme regionale bulkwijn of tot most concentraat (onvergist druivensap) het werd vervoerd van het armere zuiden naar het rijkere noorden om daar meer kleur en alcohol toe te voegen aan de wijnen of er werd vermout van gemaakt. Nieuwe-Wereld wijnen werden populair en zo begon men anders tegen wijnregio’s uit warme klimaten aan te kijken  Puglia wijnen werden langzaam bekender later volgde de DOC en DOCG subregio’s. 

 

Momenteel beslaat het wijngebied zo'n 100.000 hectare. In het westen staat voornamelijk het druivenras Primitivo aangeplant, in het zuiden bevind zich Salice Salento DOC en Squinzano DOC met Negroamaro als belangrijkste druif.

In het noorden staan druivenrassen aangeplant zoals Bombino, Nero di troia en Aglianico in Castel del Monte DOCG vernoemd naar een achthoekige kasteel uit de regio dat gebouwd is in het jaar 1240 en sinds 1996 op de werelderfgoedlijst.

Terre di san Vito

 

Ik bezoek het wijnhuis Terre di san Vito gelegen in Contrada Rascinuso een subregio van de wijnstreek Puglia.

Opgericht door Gianluca en Lauretta Modenapoli grootouders van de huidige eigenaren, van origine komt de familie uit Napels.

De wijngaard bevind zich in een gebied dat profiteert van de verkoeling van de heuvels en de invloed van de Adriatische zee en dat is nodig wat er staan druivenrassen aangeplant zoals Cabernet franc, Sauvignon blanc en Viognier druivenrassen die je niet snel ziet in de hak van Italië, geproduceerd onder de DOC en DOCG status.

Ik word ontvangen door de zoon van de wijnmaker Giaco en ontmoet later ook zijn vader Giovanni, eerst krijg ik een kijkje in de wijnkelders waar oude wijnen liggen te rijpen van druivenrassen als malbec en cabernet franc.
In de muren van de kelder zie je het kwarts schitteren wat hier veel voorkomt in de bodem, zeer geschikt voor wijnstokken, de ruwe, onregelmatige rotsformaties maken het mogelijk om wijnstokken aan te planten op de steile hellingen met weinig risico dat ze wegspoelen.

Ik proef o.a,

Terre di San Vito Malbec 2018 krachtig en complex met aroma's van pruimen, bos, potloodslijpsel en kruidnagel.

Terre di San Vito is het enige wijnhuis in de regio dat malbec verbouwd.

Primitivo versus Zinfandel

 

Meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel... een synoniem, voor lange tijd werd de Primitivo gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen.

In Puglia heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd.

Primitivo komt oorspronkelijk uit Kroatië en is verwant aan de Kroatische druif Plavic Mali. De druif heeft een dunne schil en groeit het best in warme, maar niet te hete, klimaten en staat bekend om zijn onregelmatige rijping. De druiventrossen groeien in grote, dichte trossen en kunnen dan zowel te rijpe druiven als onrijpe druiven aan dezelfde tros hebben, soms worden de hele trossen gebruikt, andere wijnmakers selecteren alleen de goede druiven met de hand.

 

Primitivo di Manduria DOC

Dit gebied wordt het 'Grand Cru' gebied van Puglia genoemd. Hier komen de meest complexe wijnen vandaan gemaakt van 100% primitivo. Het gebied is vernoemd naar het plaatsje Manduria. Wijnen van de Primitivo herken je vaak aan de lichte, robijnrode kleur, de meest voorkomende aroma’s zijn bramen, blauwe bessen en kaneel.