Franse Druivenrassen

 

 

Cabernet Franc

 

De Cabernet Franc is een blauw druivenras gebruikt voor kruising tot de Cabernet Sauvignon die dan ook gelijkenissen heeft met de Cabernet Franc maar is iets vroeger rijp dan de Cabernet Sauvignon de druif doet het ook goed in de wat koelere wijnstreken in de Bordeaux streek staat het druivenras vaak aangeplant op koelere delen van de wijngaard.

Het tannine gehalte is minder streng wat resulteert in een vaak soepele wijn.

 

De Cabernet Franc wordt vaak voor de zekerheid verbouwd, voor het geval de Cabernet Sauvignon niet voldoende rijp word door bijvoorbeeld een vroeg vallende natte koude herfst

In de Bordeaux streek zijn er maar weinig wijnen die volledig van de Cabernet Franc worden gemaakt. Vaak wordt de druif geblend met de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. 

In de Loire wijnstreek worden wel vaak wijnen gemaakt van 100%  Cabernet Franc, dit staat zelden op het etiket vermeld. Inmiddels wordt het druivenras overal in de wereld aangeplant.

 


Chenin blanc 

 

De Chenin blanc is een druivenras die wordt ingezet voor het maken van droge, zoete en mousserende wijnen.

Het druivenras komt oorspronkelijk uit de Loirestreek en uitermate geschikt om edelzoete wijnen te maken van druiven die zijn aangetast door de schimmel Botrytis Cinerea.

De Chenin Blanc is vaak herkenbaar door aroma's van peer en honing, het bevat relatief veel zuren, is het goed gemaakt en van top druiven dan kan de wijn heel lang ouderen.

De zoete wijnen met een hoog suikergehalte zijn een perfect tegenwicht door een hoge zuurgraad.

 

In Frankrijk staat 12.000 h.a Chenin aangeplant verdeeld in o.a;

  • Vouvray
  • Montlouis
  • Bonnezeaux
  • Quarts de Chaume
  • Savennières
  • (Sint Nicolas de) Bourgueil
  • En voor Crémant de Loire

 Landen waar deze druif verder voorkomt zijn

  • Verenigde Staten
  • Chili
  • Argentinië
  • Nieuw-Zeeland
  • Zuid-Afrika met een aanplant van 20.000 hectare aan wijngaarden voeger bekekend onder de naam "Steen".

Mourvèdre

 

Mourvèdre is een van oorsprong een druivenras uit Catalonië, Spanje, waar het mataro wordt genoemd in de rest van Spanje heet het druivenras monastrell.

Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die de wijn een lange levensduur geeft.

Ze heeft hitte nodig, rijpt lang dus vaak hebben de wijnen een hoger alcohol percentage.

Jongere wijnen hebben vaak een lage intensiteit aan aroma's

maar ontwikkeld enorme complexiteit bij het rijpen.

In de wijnstreek Provence, Bandol is Mourvèdre de hoofddruif met een minimum van 50 % (verplicht volgens de AOC) eventueel geassembleerd met de druivenrassen Cinsault en Grenache.

In de Rhône streek word het druivenras vooral als onderdeel ingezet voor bepaalde wijnen vanwege de speciale eigenschappen.

Bourboulenc

 

Buiten Frankrijk komt het druivenras zelden voor.

Er staat gemiddeld  700 hectare aangeplant in appelaties als;

- Cassis

- Tavel

- Bandol

- Chateauneuf-du-Pape

- Costieres de Nîmes

De Bourboulenc is een langzaam rijpend  druivenras, geschikt om te wonen in een warm en droog klimaat. Dankzij de losse structuur van de druiventros en de dikke schil heeft deze druif geen last van schimmels en rot.

Het alcoholpercentage is meestel niet hoger dan 12,5%

Het betreft een vrij neutraal druivenras met gemiddeld zuurgehalte  vaak met aroma's van citrus .

Het druivenras word enkel ingezet in blends en komt zelden boven de 30% uit.

Viognier

Het witte druivenras werd al verbouwd door de Romeinen, de naam is afgeleid van Vienne een dichtbij gelegen oude handels stad, de druif komt voornamelijk voor in het noordelijk Rhône gebied maar ook in;

  • Languedoc-Roussillon, Frankrijk
  • Zwitserland 
  • Australië
  • Californië
  • Chili 
  • Italië

 

Viognier heeft een lage opbrengst het stamt net als de Italiaanse Nebbiolo af van de blauwe druif Freisa. 

Behalve een lage opbrengst is het druivenras ook zeer gevoelig voor ziektes in de wijngaard, het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De druif heeft een lang groeiseizoen.

In het jaar 1968 was er in de Rhône vallei slechts 14 hectare Viognier aangeplant... bijna uitgestorven.. momenteel het er 175 hectare.

 

Vanwege het aromatische karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gerechten uit Thailand door de  bloemenaroma's en de afwezigheid van eikenhout smaak.

Syrah Versus Shiraz

 

Een druivenras die van veel zon houdt en de beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, het liefst aangeplant staat op een arme bodem.

De ranken van dit ras groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid, gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterk druivenras dat immuun is voor de meeste plantenziekten door de dikke schil daardoor hebben Syrah wijnen veel kleur en tannine.

 

De Syrah druif wordt gebruikt als cepage (één enkele druif) en als blend oftewel assemblage, een van de meest gemaakte blends is de GSM-blend, wat staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. 

De Syrah is dé klassieke druif van het noord-Rhône.

Tegenwoordig is Australië de grootste producent waar het druivenras bekend staat als Shiraz.

 

 

De druif Savagnin

 

De Savagnin ook wel bekend als de Savagnin blanc is een wit druivenras verwant aan de Traminer, vooraal in de wijnstreek Jura aangeplant.

Het rendement is laag, de druiven blijven relatief klein en zijn pas laat rijp, het ras is tevens resistent tegen rotting.

Wijnen gemaakt van deze druif zijn vaak goudgeel van kleur, soms wat rokerig en met smaken die aan noten, vanille en honing doen denken met relatief veel zuren die goed in balans blijven met de krachtige aroma’s in de wijnen.

 Is een wijn van Savagnin goed gemaakt en van top druiven dan geld een levensduur van tot wel 30 jaar

Wereldwijd is er minder dan 1000 hectare aan wijngaarden met Savagnin-druiven.

In Frankrijk staat zo’n 470 hectare met deze druivenstok aangeplant.

De Savagnin druif geeft soms wijnen met een oxidatief karakter, door flor vorming (gistlaag) die ontstaat zodra de wijn langer in een vat ligt net zoals Sherry, het geeft de wijn bijzondere smaken zoals kerrie, appel en vooral amandel.

 

Cabernet Sauvignon & Premier cru's

 

Cabernet Sauvignon is een kruising van cabernet franc en sauvignon blanc, een druivenras met een volle smaak en een donkere kleur.

Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn wereldwijd vaak complexer en minder toegankelijk dan haar zusje merlot.

De oorsprong van de het druivenras ligt in de Medoc dat meestal kan goed ouderen, het bevat veel tannines en rijpt vaak in eiken houten vaten, perfecte omstandigheden om hele goede wijn te maken.

Voor alle topwijnen in de medoc, Bordeaux  word voornamelijk Cabernet Sauvignon ingezet.

In het jaar 1855 is er onderscheid gemaakt tussen Medoc wijnen met uitzonderlijke kwaliteit er werden 5 wijnen ingedeeld als 1e Cru (Premier cru) de indeling is sinds die tijd nauwelijks gewijzigd. er bestaan ook wijnen die ingedeeld staan in 2e t/m 5e cru 

De 5 Premier cru's zijn als volgt;

  • Château Haut-Brion, Pessac, Graves 
  • Château Lafite-Rothschild, Pauillac
  • Château Latour, Pauillac
  • Château Margaux, Margaux
  • Château Mouton-Rothschild, Pauillac (sinds 1973)