Barolo

Druivenrassen

Nebbiolo, Barbera, Arneis

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalk

Oktober 2021

Een bijnaam van de wijn Barolo was al in 1860 al "Wijn van de koningen en koning van de wijnen" afkomstig uit het gelijknamige dorp of één van de omliggende dorpen in het wijngebied Piëmonte.

Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt  is ongeveer 1200 hectare groot en behoort tot de Langhe wijnregio gelegen tussen de Dolomieten in het noorden en de Apennijnen in het zuiden.

De wijnstreek Barolo bestaat uit 11 gemeentes rond het gelijknamige dorp dit is de productiezone van Barolo DOCG.

Het Barolo-landschap is opvallend en gevarieerd met valleien, hellingen en individuele wijngaarden en de daarbij bijhorende  mesoklimaten, die zich tussen het micro- en macroklimaat bevinden.

Het gebied heeft een koel continentaal klimaat met grote  temperatuurverschillen tussen dag en nacht maar ook tussen de seizoenen, de temperatuurschommelingen zijn gunstig voor de druiven, omdat ze bijdragen aan een langzame, evenwichtige rijping en een mooi zuurgehalte, ideale omstandigheden voor het druivenras Nebbiolo.

 

Er is matige regenval vooral tijdens de de herfst, de heuvels zorgen voor een goede afwatering en voorkomt dat de wortels van de wijnstokken worden aangetast door schimmels.

 in 1980 kreeg Barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)  =gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming...een voor toen nog een zeer bijzondere onderscheiding en waar Barolo wijn aan de volgende kwalificaties moet voldoen:

  • De wijngaarden met Nebbiolo moeten aangeplant staan in Barolo of het aangewezen areaal daarbuiten.
  • Nebbiolo is het enige toegestane druivenras
  • De wijn moet minimaal bestaan uit 13% alcohol .
  • De wijn heeft minimaal twee jaar houtrijping gehad en mag pas drie jaar na de oogst verschijnen op de markt.
  • Dit betreft een reguliere Barolo
  • Voor de volgende wijnen gelden weer andere regels;
  • Barolo riserva, minimaal 3 jaar houtrijping gehad, mag pas vier jaar na de oogst verschijnen op de markt.
  • Barolo riserva special, minimaal 4 jaar houtrijping gehad, mag pas vijf jaar na de oogst verschijnen op de markt.

 

Het sap heeft een lichte kleur intensiteit en in de smaak behoorlijk wat zuur en tannine bijzonder geschikt om lang te rijpen.
De druif is alleen succesvol in de Piemonte, Italië door het specifieke terroir die de wijstreek bezit.

De 11 Barolo subzones

De wijnstreek Barolo is verdeeld in 11 gemeentes die in een eigen zone liggen;

  • La Morra; de belangrijke subzone en staat bekend om de cru-wijngaarden zoals Brunate, Cerequio en La Serra, Cru’s zijn specifieke wijngaarden met een uniek terroir
  • Barolo; het historische hart van de Barolo-productie bekend om de cru-wijngaarden zoals Cannubi, Sarmassa, Bussia en Terlo.

  • Castiglione Falletto; bekend om de cru-wijngaarden zoals Rocche di Castiglione, Villero en Monprivato.
  • Monforte d’Alba; bekend om de cru-wijngaarden zoals Bussia, Ginestra en Mosconi.
  • Serralunga d’Alba; bekend om de cru-wijngaarden zoals Vignarionda, Lazzarito en Marenca
  • Verduno; een klein maar belangrijk gebied binnen de Barolo wijnstreek één van de bekendste cru’s is de Monvigliero.
  • Novello; ook een relatief klein gebied een bekende cru is Ravera.
  • Cherasco
  • Diano d'Alba
  • Grinzane Cavour
  • Roddi