Txakolina

 

 

Druivenrassen

Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Beltza

Klimaat

Maritiem-Koel/Gematigd

Bodem

Kiezels

Augustus 2023

Bilbao de hoofdstad van het Spaanse Baskenland ooit een grauwe industriestad nu een hippe plek met top restaurants en natuurlijk het Guggenheim museum voor de liefhebbers van de moderne kunst.

Bovendien is Baskenland - met maar liefst veertig Michelinsterren - een van Europa’s meest culinaire regio’s.

Ik pak de trein richting buurstad San Sebastian met als bestemming Zarautz een dorpje middenin de wijnstreek Txakolina D.O,

waar een relaxed sfeertje hangt en word gesurft.

 

Wijnen uit Txakolina of Txakoli worden verder in Spanje 'Chacoli' wordt genoemd. 

Doordat het wijnbouwgebied zo klein is en de plaatselijke populariteit van de wijn toeneemt, blijft er weinig over om te exporteren naar het buitenland.

 

Er worden twee druivensoorten gebruikt voor de productie van Chacoli; Hondarrabi Zuri, een witte druif (95%) en Hondarrabi Beltza, een blauwe druif (5%) op een bodem die voornamelijk bestaat uit kiezels en klei.

De meeste wijngaarden zijn erg klein op gemiddeld 150 meter hoogte. 

De wijnstokken staan vaak op steile hellingen aangeplant en liggen zo dicht bij de kust dat ze geen last hebben van vorst en extreme zomerzon.

Er heerst een gematigd zeeklimaat met milde temperaturen, grote hoeveelheden regen en een redelijke hoeveelheid zonlicht. Een lokaal gezegde beschrijft het zomerweer als: vijf dagen helder, vijf dagen bewolkt, mijn wijntrip begon met 18 graden en miezer en eindigt met 40 graden.

 

Gorka Izagirre

 

Ik bezoek de wijnmaker "Gorka Izagirre" die in 2005 is begonnen met wijn maken inmiddels staan er 40 ha aangeplant met 3 druivenrassen.

-Hondarribi Zuri,

-Hondarribi Beltza

-Hondarribi Zerattia

 

Ik proef onder andere de 'Txacoli Blanco' 2022 gemaakt van

50% hondarribi zuri

50% hondarribi zerattia

In de aroma's groene kruiden, citrus en appel...een prachtig fris glas.

 

De meeste Chacoli is wit met een alcoholpercentage van 10,5%. Een typische Chacoli is licht, fris en met een lange afdronk.

Na de oogst en het persen van de druiven wordt de most in roestvrijstalen tanks vergist en gerijpt.

 

In de avond breng ik een bezoekje aan El Pintxito, Bilbao

een familie bedrijf sinds 1968 gelegen aan Alameda de Gregorio de la Revilla, Bilbao.

Een gezellige straat met diverse barren en restaurants in het oude centrum van de stad

En elke dag druk met name lokale bevolking die even tussendoor een glaasje wijn doen met een paar Pintxos (op zijn Spaans Pinchos) die als gewoonlijk op de bar staan ten toon gesteld, Pintxo komt van het werkwoord “pinchar” het betekent letterlijk “prikken”.... een begrip in de gastronomische cultuur.

 

 

Hondarrabi ?

 

Hondarrabi Zuri is een wit inheems druivenras uit het Baskenland, Spanje. De trossen zijn klein en compact en de bessen klein, rond en goudkleurig.

Het druivenras staat bekend om aroma's van citrus, groene appel, peer en een mineraal of zoute rand die leidt tot een aangenaam pittige afdronk.

Wijnen krijgen ook vaak sur-lie rijping oftewel rijping op de dode gistcellen soms op eikenhouten vaten maar in de meeste gevallen word de wijn gerijpt op roestvrijstaal.

 

Hondarribi Beltza een nog zeldzamer blauw druivenras qua aanplant, ... de wijnen zijn vaak laag in de alcohol en soepel, gekoeld op zo'n 11 graden het fijnst met aroma's van rode kers, aardbei en cranberry in combinatie met wat peperigheid en wat aardsheid. 

Het tannine gehalte ligt vaak aan de lagere kant.