Rheingau
Druivenrassen
Riesling, Spätburgunder
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Leisteen
Ik ben in de wijnstreek Rheingau, Duitsland gelegen aan rivier de Rijn, de geschiedenis van de wijnbouw in Rheingau gaat terug tot de Romeinse tijd en bereikte de wijnbouw in Duitsland een climax. Het aantal wijngaarden was met ongeveer 300.000 ha ongeveer drie keer zo veel als in 2024.
Kooster Eberbach nabij het dorpje Hattemheim is een belangrijk middelpunt in de Duitse wijnbouw, al sinds omstreeks 1400 wordt er wijn van hoge kwaliteit gemaakt. De locatie herbergt eveneens een wijnacademie.
In totaal staan er 3100 h.a druivenstokken aangeplant met 80% van het druivenras Riesling en 12% Spätburgunder aangeplant op verschillende typen bodems, er zijn vier hoofdgroepen van grond in dit gebied;
- Vulkanische bodems; rijke, rokerige wijnen
- Leisteen bodems; kruidige wijnen
- Kalksteen bodems; stevige wijnen
- Löss en klei bodems; volle, aromatische wijnen
De wijnstreek Rheingau is onderverdeeld in 12 grote Großlagen (Grand Cru wijngaarden) en 118 Eizellagen (Reguliere of Erste Lage wijngaarden), wijnen met de titel “Groẞes Gewächs” (vergelijkbaar met grand cru in Frankrijk) behoren tot het hoogste kwaliteitsniveau, vaak van steiler en hoger gelegen wijngaarden die meer zon krijgen maar ook de reflectie van zonlicht rivier via rivier de Rijn.
Door een combinatie van klimaat en bodem hebben de wijnen uit Rheingau vaak een hogere zuurgraad en complexiteit na de rijping die vaak nodig is.
Weingut Kaufmann
Ik een bezoek weingut Kaufmann waar ik de wijnmakers Urban Kaufmann en zijn vrouw Eva Raps ontmoet, het bedrijf bestaat inmiddels 10 jaar
Eva was daarvoor 17 jaar lang de bedrijfsleider van de VDP, de Duitse organisatie die kwaliteitslabels toekennen aan wijnen en Urban was een Zwitserse kaasmaker, Appenzeller, en was daar heel goed in, hij was ook gepassioneerd over wijn en samen wilde zij hun carrière een volledig nieuwe wending geven dus ging Urban WSET studeren, en zijn doel was een eigen wijndomein, hij kwam in aanraking met een wijnmakelaar en die ging voor hem op zoek.
Hans Lang een wijnmaker in Hattenheim wilde in het jaar 2013 met pensioen en wilde zijn domein verkopen, Eva en Urban besluiten het bedrijf over te nemen, Weingut Kaufmann is een feit, maar nog eerst onder de naam van de voorganger.
Al snel scheiden de paden van Lang en Kaufmann zich. De visie is te verschillend, Eva en Urban kiezen ervoor om biodynamisch te gaan werken, een Demeter certificatie volgde in het jaar 2017.
Er staan druivenrassen aangeplant zoals de welbekende Riesling maar ook de Grauburgunder, Chardonnay en de rode Pinot Noir, het wijnhuis bezit tevens Großes Gewächs wijngaarden zoals Hassel en Wisselbrunnen.
Het etiket van de wijnen is een duidelijke verwijzing naar de Zwitserse vlag – Urban kan of wil zijn roots duidelijk niet verstoppen!
Ik proef o.a de volgende wijn;
'Wisselbrunnen' Rheingau Riesling GG 2021 De druivenstokken staan aangeplant op een bodem van leisteen een arme bodem wat zorgt voor complexiteit in de wijn, gerijpt in roestvrij staal
Met minerale aroma's en een lange afdronk
DE VDP.CLASSIFICATIE
De VDP werd opgericht in het jaar 1910. Het was een groep wijnmakers uit de streken Rheinhessen, Rheingau, Mosel en Pfalz. Hun doel was om wijn te promoten, die gemaakt werd zonder most verrijking toen des tijds werd dit ‘natur weine’ genoemd. Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd "Naturwein" uit de Duitse wijnwetgeving geschrapt, tegelijkertijd werd in het jaar 1971 het concept "Prädikatswein" ingevoerd. Ook VDP veranderde hun naam , wilde je lid wou worden van de VDP dan moest je voldoen aan nog hogere normen.
Vandaag de dag telt de VDP meer dan 200 wijnhuizen, verspreid over alle Duitse wijnstreken, wijndomeinen die lid zijn van de VDP mogen het logo van de Adelaar met druiventros op hun flessen wijn zetten.
VDP de afkorting voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter is een club van wijnproducenten die als doel hebben een eigen wijngaard classificatie op te stellen met eigen strengere regels, VDP is één van de meest invloedrijke groeperingen in Duitsland, alle wijndomeinen die behoren tot de VDP hebben samen ongeveer 5% van het totale Duitse wijnbouw areaal in bezit.
De wijngaard is het belangrijkste voor de VDP classificatie
Wijngaardnamen zijn voorbehouden aan grote wijnen met een uitgesproken bodemkarakter. Het doel van de VDP.classificatie is de waarde van Duitslands beste wijngaarden.
Aangezien de VDP zeer strenge voorschriften en regels oplegt aan hun leden, liggen de maximumopbrengsten als gevolg ook veel lager. De leden worden om de 5 jaar gecontroleerd op het naleven van alle voorschriften en regels. Indien deze niet voldoende of helemaal niet worden nageleefd, kunnen de domeinen in kwestie uitgesloten worden bij de VDP.
De VDP heeft ‘wijngaardclassificatiesysteem’ opgesteld dat 4 verschillende niveaus bevat. Deze staan niet officieel in de Duitse wijnwetgeving en gelden dus enkel voor de VDP-leden.
VDP Gutswein
Dit zijn regionale wijnen, qua stijl vergelijkbaar met regionale wijnen in de Bourgogne er zijn regels betreft welk druivenras er word gebruikt en het rendement daarvan. Vergeleken met wijnen van de hogere categorieën blijft het voor Gutswein nog mogelijk om de Prädikatstoevoeging te vermelden op het etiket, vaak vind je dus “Kabinett trocken” of “Spätlese trocken” terug op de fles.
VDP Ortswein
het dorp van herkomst wordt op het etiket vermeld, de wijnen worden van de traditionele regionale druivenrassen geproduceerd. Droge wijnen krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Ortswein Spätlese.
VDP Erste Lage
Dit is een aanduiding voor eersteklas wijngaarden met onderscheidende kenmerken, wijnen van uitstekende kwaliteit Er mogen alleen druivenrassen worden gebruikt die de plaatselijke vereniging het meest geschikt heeft bevonden, voor een bepaald perceel. De druiven moeten met de hand worden geoogst en moeten ten minste rijp genoeg zijn om voor de Spätlese-status in aanmerking te komen.Het dorp en de naam van de wijngaard moeten tevens op het etiket worden vermeld.
Droge wijnen VDP.Erste Lage niveau krijgen de vermelding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Wijnen met restsuiker krijgen de traditionele Prädikatsvermelding erbij, bijvoorbeeld VDP.Erste Lage Auslese.
VDP Grosse Lage
Te vergelijken met grand cru's uit de Bourgogne. Dit zijn de beste percelen in de beste wijngaarden. De percelen zijn door de plaatselijke verenigingen nauwkeurig afgebakend als de percelen waarvan de kwaliteiten in de afgewerkte wijn waarneembaar zijn. Deze wijnen moeten van uitstekende kwaliteit zijn en een lang rijpingspotentieel hebben.
Er gelden nog strengere regels: de keuze van druivenrassen is beperkter.
Voor Grosse Lage is Riesling toegestaan in alle Duitse wijnstreken en Spätburgunder in alle streken behalve Mosel en Nahe, afhankelijk van de wijnstreek kunnen diverse andere druiven worden toegestaan.
Droge witte wijnen mogen niet eerder op de markt komendan de 1ste september van het jaar dat volgt op de oogst. Rode wijnen moeten ten minste 12 maanden op eikenhout rijpen en mogen pas vanaf 1 september van het daaropvolgende jaar worden vrijgegeven.
Droge wijnen die zijn gemaakt van druiven uit Grosse Lage worden aangeduid met Grosses Gewächs. De term "Grosses Gewächs" mag niet op het etiket worden vermeld; in plaats daarvan wordt het VDP-handelsmerk "GG" gebruikt. Alleen de naam van de wijngaard wordt op het etiket vermeld en niet het dorp (vergelijkbaar met grands crus in de Bourgogne).
De VDP inspectie controleert de wijngaarden het gehele jaar, en de wijnen worden voor en na het bottelen getest.