Condrieu
Druivenrassen
Viognier
Klimaat
Continentaal-Gematigd/Warm
Bodem
Graniet
Januari 2022
Condrieu een wijnstreek 40 km ten zuiden van de stad Lyon.
Elk druivenras heeft wel een plaats in de wereld met een uniek terroir waar de beste eigenschappen van het ras naar voren komen, voor Viognier is dit de AOC Condrieu vernoemd naar de gelijknamige plaats. De naam is afgeleid van ‘coin des ruisseaux’ omdat in Condrieu drie beekjes in de Rhône stromen.
Condrieu heeft een AOC classificatie gekregen in het jaar 1940.
De wijngaarden liggen op steile graniethellingen gericht naar het zuiden, rechts van rivier de Rhône aangeplant met enkel Viognier want volgens de AOC is dit het enige toegestane druivenras, er kan dus niet machinaal geoogst worden vanwege de steile hellingen.
Rondom het dorp Condrieu liggen de oudere wijngaarden waarvan meestal de volle, geparfumeerde wijnen worden geproduceerd, meer zuidelijk, richting Malleval tonen de wijnen meer mineraliteit.
Condrieu bezit 175 h.a aan wijngaarden, mogelijkheden om uitbreiden zijn er niet, een laag aanbod met veel vraag zorgt voor een hogere prijs van de wijn.
De rivier zorgt voor een gematigd/warm klimaat, door reflectie via het water krijgen de druiven veel u.v om volledig te rijpen want het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
Condrieu-wijnen kun je vaak herkennen aan de soepele structuur met weelderige aroma's van bloemen, perzik en abrikoos, de wijnen zijn wel gevoelig voor oxidatie dus moeten binnen vijf jaar worden geconsumeerd.
Michel Chapoutier
Michel Chapoutier bezit wijngaarden in diverse AOC 's van het noordelijk Rhone gebied en is tevens een pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw, hij bracht de status van het familiebedrijf naar de top van de Rhône.
Ik proef de volgende wijn;
M. Chapoutier Condrieu ,“Invitare” 2017
Volledig gemaakt van Viognier-druiven, met de hand geoogst en geselecteerd zodra het perfect rijp is.
Vergisting vindt deels plaats in roestvrijstalen tanks en deels in hout, bij een gecontroleerde temperatuur van 16 ° -18 ° C.
Na een periode van 8 maanden, waarin de wijn op zijn droesem rust, zet de verfijning zich voornamelijk voort in tonneaux en voor het overige deel in nieuwe eikenhouten vaten.
De Invitare kenmerkt zich door een goudgele kleur met groene reflecties. De neus opent met een intens fruitig boeket, met hints van ananas, perzik en abrikoos, verrijkt met rokerige tonen en acaciabloemen. In de mond is het vol en gestructureerd met een aanhoudende vanille afdronk.
Viognier
Het witte druivenras werd al verbouwd door de Romeinen, de naam is afgeleid van Vienne een dichtbij gelegen oude handels stad, de druif komt voornamelijk voor in het noordelijk Rhône gebied maar ook in;
- Languedoc-Roussillon, Frankrijk
- Zwitserland
- Australië
- Californië
- Chili
- Italië
Viognier heeft een lage opbrengst het stamt net als de Italiaanse Nebbiolo af van de blauwe druif Freisa.
Behalve een lage opbrengst is het druivenras ook zeer gevoelig voor ziektes in de wijngaard, het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De druif heeft een lang groeiseizoen.
In het jaar 1968 was er in de Rhône vallei slechts 14 hectare Viognier aangeplant... bijna uitgestorven.. momenteel het er 175 hectare.
Vanwege het aromatische karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gerechten uit Thailand door de bloemenaroma's en de afwezigheid van eikenhout smaak.