Sommelier Reis 2024

Druivenrassen

Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier, Arbanne, Petit Meslier, Pinot blanc, Fromenteau (Pinot gris)

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Kalk-Krijt

Maart 2024

Elise Bougy

 

De reis begint in de subregio Montagne de Reims met een bezoek aan het champagnehuis van Elise een energieke wijnmaakster met veel liefde voor wijn.

inmiddels vierde generatie van het familiedomein en produceert sinds 2018 op een biologische en biodynamische manier, anders dan de vader van Elise die meer op conventionele manier werkte.

 

Elise bezit in totaal 3 hectare in;

-Grand Cru Le Mesnil sur Oger (Côte des Blancs)

-Premier Cru Les Mesnueux (Montagne de Reims).

Aangeplant met Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De wijnstokken hebben een leeftijd gemiddeld 40 jaar 
De gisting vindt plaats in roestvrijstalen fusten en Franse eiken houten vaten.

Elk perceel wordt apart gevinifieerd en er word zo natuurlijk mogelijk gewerkt dus er vind geen filtering en klaring plaats en er wordt geen sulfiet toegevoegd aan de wijn.

 Glavier & Domaine de Marzilly

 

De volgende ochtend een bezoek aan het Comité de Champagne waar we een lezing krijgen van PR manager Philippe Wibrotte over de laatste ontwikkelingen in de Champagne streek

 

Een flits bezoek aan het Champagnehuis van Philippe en Veronique Glavier.

Philippe de wijnmaker en derde generatie van het familiebedrijf dat wijngaarden bezit met Grand Cru classificatie en Veronique  tevens uit een familie dat al twaalf generaties bezig is met Champagne.

Als meisje was ze al bezig met snoeien, oogsten en wijnmaken.
Sinds 1995 maken zij samen wijn op het domein in Cramant 


Er staan 52 percelen aangeplant met Chardonnay in totaal 4,5 hectare in;

-Le-Mesnil-sur-Oger;

Door de kalksteenbodem krijgen we minerale, frisse smaken in de champagne 

-Oger;

Door de gunstige ligging van de wijngaarden zijn de druiven in Oger altijd als eerste rijp aangeplant op een bodem van kalk daardoor rijke aroma's en veel geconcentreerd fruit.

-Cramant;

Hier bestaat de bodem voornamelijk uit klei dat resulteert in een romige champagne met minerale toetsen.

-Avize;

Een bodem van kalk daardoor een gelaagde, rijke smaak. 

Elk dorp met wijngaarden aangeplant met chardonnay hebben een eigen karakter.

Elk perceel wordt apart geoogst en gevinifieerd in roestvrijstalen vaten in inox vaten, zodat het terroir duidelijk bewaard en weerspiegeld word in het glas. 

 

In de namiddag bezoeken we wijnmaker Maxime Ullens de Schooten van het champagnehuis Domaine de Marzilly gelegen de regio Massif de Saint-Thierry, opgericht in het jaar 2012 met zes jaar later de eerste cuvée op de markt.

De wijngaarden staan aangeplant met 80% Meunier, 17% Chardonnay en 3% Pinot Noir op een bodem van zand en kalk.

Maxime werkt volgens traditionele vinificatie methodes en laat de wijnen rijpen in eikenvaten, gemaakt van het hout van het domein. 

 

Goutorbe Bouillot & Person

 

We starten de dag in het dorpje Damery gelegen in de subregio Vallée de la Marne en ontmoeten Bastien Papleux derde generatie van het  wijnhuis Goutorbe Bouillot dat opgericht is in 1911.

Het huis staat bekend voor het maken van Methode Perpetuelle wijnen , een soort solera systeem waar bij oude wijn telkens ieder jaar word gemengd met nieuwe oogst wijn.

Dit geld voor de vin clair (basis wijn) 

 

In de namiddag bezoeken wij Dominique Person

Gestart in 1999 met het maken van champagne, vierde generatie van het wijnhuis Person, zijn ouders waren wijnboeren en verkochten de druiven aan champagnehuizen. Dominique is begonnen met de productie van champagne in Vertus, Côte de Blancs aangeplant met 13 hectare Chardonnay en 2 hectare Pinot Noir verdeeld  in Grand Cru en Premier Cru gemeentes op een bodem krijt en kalk

Er word biologisch en dynamisch gewerkt zonder gebruik van chemische middelen en er wordt gewerkt conform de stand van de zon en de maan.

Achter het wijnhuis ligt een eeuw oude clos wijngaard van 1 hectare, een ommuurde wijngaard met wijnstokken van 65 jaar oud de wijngaard wordt bewerkt met behulp van paarden, kruidenthee word gebruikt voor balans in de bodem.

Bollinger

 

Om een grote champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken.’ Dat zegt het huis Bollinger.

 

Opgericht in 1829  de Grand Cru en Premier Cru wijngaarden staan aangeplant met Pinot Noir en Chardonnay per druivenras en per wijngaard word de wijn apart vergist in houten vaten vanaf 5 jaar oud om later de basiswijn te assembleren.

Vele huizen en producenten kunnen zich dit niet permitteren in verband met de kosten en ruimte die hiervoor nodig is. Het is echter voor de familie een absolute must, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.

Bollinger ligt  in het Grand Cru dorpje Ay.

Wat betreft de champagne onderscheiden ze zich door de vlezige umami champagnes op hout gerijpt mede door toevoeging van  ‘vin de reserve’ een basis wijn die 5 tot 15 jaar rijpt in Magnum flessen en daarna word gebruikt voor de wijn met de 2e vergisting een methode om de wijnen beter te kunnen laten ouderen en extra complexiteit mee te geven aan de champagne.

Er is ligt een voorraad van 1 miljoen magnum flessen in de kelders van Bollinger.

Marx Coutelas

 

Tot slot bezoeken we het champagne domein Marx Coutelas

Bryan Marx (1992) is de wijnmaker van Marx Coutelas en Domaine de Tuileries. Hij heeft het familiebedrijf in 2018 overgenomen van zijn vader. Op dat moment heeft hij ook Domaine de Tuileries gelanceerd in 2018. Deze naam is ontleend aan de plaats waar Bryan en zijn grootvader op warme zomerdagen picknickten, onder een oude acaciaboom.

Het domein is gelegen in het hart van de Vallée de la Marne, in Venteuil en is sinds 17’e eeuw (1675) al actief met de oenoloog Coutelas. Sindsdien is de liefde van de familie voor de wijnbouw van generatie op generatie doorgegeven, tot 1927, toen Pierre Coutelas zijn eerste cuvées creëerde en zijn weg vond naar de champagneproductie. Het was zijn dochter Claudine Coutelas, die samen met haar echtgenoot Jacques Marx, die al enkele wijngaarden bezat, de wijnstokken van het domein erfde om de naam Champagne Marx-Coutelas te creëren en een sterke impuls te geven aan het familiebedrijf. Daarna heeft zoon Patrick het overgenomen. En inmiddels is Bryan, kleinzoon van Claudine en Jacques de eigenaar van de 7 hectare wijngaarden.

De wijngaarden van Marx Coutelas dateren zelfs uit de 11’e eeuw en liggen verspreid op zuidelijk gerichte hellingen met uitzicht op het beroemde Chateau de Boursault (gebouwd in opdracht van Madame Clicquot). Dat maakt dat het onderdeel is van de oudste wijngaarden in de regio. Het heeft een diepe kalkhoudende ondergrond en een mengsel van zand-klei in de bovenste laag. Kenmerken die een uniek karakter aan de wijnen geven. Hier worden de drie traditionele rassen verbouwd volgens duurzame en biologische wijnbouw en richt zich op de bescherming van de biodiversiteit. De vinificatie gebeurt volgens traditionele methoden gecombineerd met moderne praktijken, waarbij gebruik wordt gemaakt van een oude traditionele eikenhouten pers, het gebruik van eiken en stalen vaten.

Met Marx Coutelas zet Bryan de cuvees voort die zijn familie op de markt hebben gebracht en ontwikkelt deze verder. Van het totaal van de hectares van het volledige familie domein in Venteuil, gebruikt hij 1,60 hectare voor de wijnen van Domaine de Tuileries. Hiervoor heeft hij een selectie gemaakt uit vijf van zijn favoriete percelen.

De wijnstokken zijn ongeveer 30-40 jaar oud en zijn onderverdeeld in Chardonnay, Pinot Noir en Meunier, allemaal geteeld op kalkachtige en kleiachtige bodems met voornamelijk zuidelijke ligging. De wijngaarden worden sinds 2019 biologisch verbouwd. Sinds de oogst van 2022 hebben de wijnen de officiële certificering. Hij rijpt de wijn in eikenhouten vaten (1/3 is nieuw hout). De flessen van Domaine de Tuileries rijpen in de natuurlijke krijtkelder in Venteuil. De cuvees van Marx Coutelas rijpen op het familiedomein.

Bryan's doel is om ‘cuvées coup de cœur’ te creëren, zijn vrije en persoonlijke interpretatie van Champagne, vertrekkend van de meer klassieke stijl van het familiedomein. De eerste oogst was die van 2019 en het debuut vond plaats in 2022. Een project dat als toekomstgericht en spannend wordt beschouwd, dat naar de toekomst kijkt maar stevig geworteld is in de erfenis van de kennis die eraan is doorgegeven.