Rioja

Druivenrassen

   Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo

 Viura (Macabeu), Malvasia

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Klei en Kalk

Augustus 2023

La Rioja, het meest prominente wijngebied van Spanje  met een lengte van zo'n 130 kilometer aan beide kanten van de rivier Ebro.

Rioja kreeg in het jaar 1926 de eerste DO van Spanje
In 1991 kreeg het eveneens als eerste de nog strengere DOC status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn.

 

De Rioja wijnstreek bestaat uit 3 subregio's:

  • Rioja Alavesa

De wijngaarden liggen tusen 400 en 800 meter. Het gebied produceert staat bekend om de lichtere Rioja wijnen.

  • Rioja Alta

de bodem bestaat uit kalk en klei, de wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 400 en 700 meter, de wijnen uit Rioja Alta staan vaak bekend om hun elegantie en complexiteit.

  • Rioja Baja

De wijngaarden liggen gemiddeld op 300 meter op een bodem van voornamelijk klei er heerst een warmer en droger klimaat. Dit gebied produceert de stevigste Rioja wijn.

 

Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen.
De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw.

Voor rode wijnen is de meest ingezette druif.

  • Tempranillo (60%)
  • Garnacha tinta (maximaal 20% geeft body en alcohol)
  • Graciano (aromas)
  • Mazuelo of Cariñena (geeft kracht, aroma's en bewaarpotentieel)

Voor witte wijnen is de meest ingezette druif.

Viura  of Macabeo (geeft fruit en zuurgehalte)

Malvasía (aromas)

Garnacha blanca (geeft body en alcohol)

 

Er zijn vier wijntypen naar leeftijd en minimale eisen voor de wijn de markt op mag

  • Vino joven (jonge wijn )wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen vaak  zo’n 2  jaar op fles heeft gerijpt en vooral fris en fruitig smaakt.
  • Crianza 1 jaar in een gebruikt eikenhouten vat en minstens 1 jaar op fles.  
  • Reserva 1 jaar in een nieuw eikenhouten vat en daarna nog 2 jaar in de fles.
  • Gran reserva  2 jaar in een nieuw eikenhouten vat en daarna nog 3 jaar in de fles.

R.Lopez de Heredia

 

Viña Tondonia opgericht in het jaar 1877 door R.Lopez geboren in Chili

De filosofie van R.Lopez luidt dat de wijn rijpt bij de producent en niet bij de koper, zodat Rioja's 'op dronk' in de glazen terechtkomen.

Het wijnhuis ligt vlak bij het station van Haro vanwaar vroeger veel wijn naar Frankrijk werd vervoerd eerst met de trein naar Bilbao en vervolgens met de boot naar de wijnstreek Bordeaux er zijn meerdere wijnhuizen gevestigd in de buurt van het spoor zoals Cune en La Rioja Alta.

De tempranillo is met zo'n 80% de meest aangeplante blauwe druif, de garnacha volgt op de tweede plaats met 8% aangelengd met druivenrassen als graciano en mazuelo (carignan)

Vandaag de dag staat er aan 140 ha wijngaarden aangeplant, er word samen met de natuur gewerkt en de wijnen worden zo natuur mogelijk gemaakt.

De wijngaarden bestaan uitsluitend uit bushvines die met hand worden geoogst, sommige stokken zijn 100 jaar oud verteld Adina .

Er zijn 4 verschillende wijngaarden  

  • Cubillo 28 h.a  
  • Bosconia 15 h.a  
  • Gravonia 24 h.a    
  • Tondonia 115 h.a.

Na de oogst begin oktober worden de druiven zachtjes gekneusd,  de alcoholische vergisting volgt in combinatie met een maceratie van gemiddeld 15 dagen op grote vaten gemaakt van Amerikaans, Spaans, Hongaars en Sloveens eikenhout.

De immens grote vaten dateren uit het jaar 1906 met een inhoud van 38000 liter, de wijn krijgt een filtering door bossen aan elkaar gebonden snoeihout en er volgt een malolactische gisting van 2 tot 10 maanden.

De assemblage vind plaats in nog grotere vaten van 60.000 liter gemaakt van frans eikenhout er word alleen geblend met wijnen van dezelfde wijngaard.

In de 140 meter lange ondergrondse tunnels staan 13:000 vaten wijn te rijpen in barriques van 225 liter voor een gemiddelde tijd van 5 jaar

De barriques worden overigens al 145 jaar gemaakt in eigen beheer waar ik ook een kijkje mag nemen.

het hangt vol met spinnenwebben in de kelders maar dat is niet voor niets want er worden natuurlijke vijanden ingezet tegen bijvoorbeeld motten... een plaag in de wijnmakerij.

viura

 

Ook wel bekend als het druivenras macabeo van origine een Spaanse druif die vooral daar en in mindere mate in Frankrijk wordt verbouwd. 

 

In Spanje staat de druif met 30.000 hectare aangeplant vooral in; 

  • Rioja
  • Valencia
  • Catalonië

In Catalonië wordt de druif veel ingezet voor Cava Damen met de druivenrassen Xarel-lo en Parellada, hier wordt de druif macabeu genoemd.

 

In Frankrijk komt de druif in enkele zuidelijker gelegen wijnstreken voor. Zo'n 3.000 hectare.

De wijn die er van gemaakt wordt zijn vooral bedoeld om jong te worden geconsumeerd door de relatief lage zuurgraad, waardoor je de wijnen niet uiterst lang kunt bewaren.