Noord-Brabant
Wijngaard Dassemus
Druivenrassen
Baron, Cabernet cortis, Rondo,
Solaris
Klimaat
Maritiem-Koel
Bodem
Löss en Mergel
Juli 2023
In Noord-Brabant begonnen de wijnmakers van Wijngoed De Linie en Domaine Heerstaayen in de jaren 70 al met wijnbouw. Vele wijndomeinen volgden later, al doen veel wijnmakers het voor hun hobby.
Brabant telt als bourgondische provincie nog niet hetzelfde aantal professionele wijnbedrijven als Limburg.
Vergeleken met de andere provincies is het in Limburg en Brabant iet warmer dan de rest in Nederland.
Naast klassieke druivenrassen zoals Chardonnay en gewurztraminer staat ook de gehele pinot familie aangeplant in de provincie Brabant zoals;
- Pinot blanc
- Pinot noir
- Pinot gris
En voor Nederland typische druivenrassen zoals o.a Regent, Rondo, Muscaris, Johanitter, Solaris en Bianca.
De bodem waar de druiven staan op aangeplant bestaat voornamelijk uit löss en mergel.
Dit zijn de bekendste wijnhuizen uit Noord-Brabant;
- Sint-Catharinadal (8ha)
- wijngoed Wolf (6 ha)
- wijngoed Heenwerf (3ha)
- Wijngoed Dassemus (6ha)
Het laatste wijnhuis bezocht ik.
Wijngaard Dassemus
Johan en Monique zijn sinds het jaar 2005 eigenaar van Wijngaard Dassemus middenin de natuur van Chaam onder de rook van Breda, de wijngaard ligt in het buurtschap Dassemus en is daar naar vernoemd.
De eerste hectare is in 2005 aangeplant een jaar later de tweede hectare en inmiddels doorgegroeid naar 6 hectare.
Er staan dertien verschillende druivenrassen aangeplant o.a ;
Wit;
- Solaris,
- Souvignier gris
- Muscaris
- Johanniter
Blauw;
- Rondo,
- Cabernet Cortis
- Baron
- Monarch
geschikte druivenrassen ontwikkeld op resistentie tegen schimmels want er word niets gespoten, oftewel bio-dynamischgecertificeerd Demeter
Klassieke rassen zoals Pinot Noir, Chardonnay of Riesling zijn niet resistent tegen deze schimmels waardoor ze vaak bespoten moeten worden, een bijkomend voordeel van de nieuwe rassen is dat ze ook enkele weken eerder rijp zijn i.v.m het koelere vochtige klimaat.
De natuur is de 'Big Boss' zoals het hoort... er is gekozen om de wijngaard in harmonie met de natuur te beheren. alles dus zo natuurlijk mogelijk om de bodem gezonder te maken worden groenbemesters gezaaid. Dit zijn planten die stikstof binden aan hun wortels. De stikstof komt vrij door de groenbemester te maaien en vervolgens de bodem te ploegen.
Door de biodiversiteit lost de natuur zelf problemen op die zich voor kunnen doen.
Wijngaard de Dassemus produceert enkel natuurwijn ik proef;
"Ceci n'est pas un orange' 2021
Oranjewijn gemaakt van de druivenrassen Solaris , Sauvignier en Muscaris de wijn is spontaan vergist met wilde gisten uit de wijngaard met deels rijping op eiken vaten en keramische amforen, ongefilterd dus een wijn met structuur aroma's van gele appel, sinaasappelschil en wilde perzik.
Een rode natuurwijn van de druivenrassen Rondo, Cabernet Cortis en Baron waaraan geen gist is toegevoegd, de wijn is ongefilterd. Een rijping op oud Frans eiken zorgt voor een soepele wijn met een fijne structuur.
Aroma's van rode kers, rabarber en rozemarijn.
Wat is natuurwijn ?
Bij natuurwijn wordt gebruik gemaakt van in de wijngaard natuurlijk aanwezige gisten om het gistingsproces te starten zo ontstaat een spontane vergisting.
Er wordt verder niet geklaard, gefilterd of op andere wijze ingegrepen, zo min mogelijk interventie.
De wijnen kunnen troebel zijn. Bij het bottelen kan een minimale hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd.
Daarnaast komt in natuur wijn vaak het unieke terroir oftewel het geheel aan natuurlijke elementen dat van invloed is op de smaak van de wijn.
Dit zijn de 5 elementen binnen terroir
- Klimaat
- Bodem
- Druivenras
- Expositie
- Vinificatie