Azay-le-Rideau

Druivenras

Chenin Blanc, Sauvignon Blanc,Chardonnay

Klimaat

Maritiem-Koel

Bodem

Silex (Vuursteen), Klei

 

Februari 2024

Ook in een traditionele wijnstreek als de Loire zijn er tal van wijnmakers die natuurwijn produceren oftewel een wijn die geen 'onnatuurlijke' bewerking heeft ondergaan.

In het Frans "vin nature" de term natuurwijn heeft geen wettelijke status, maar de wijnen kunnen wel de status biologisch, biodynamisch, of ecologisch hebben, vaak manueel gemaakt omdat de productie klein is.

De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk interventie is in het proces van de wijn maken, in de wijngaard en bij de vinificatie, er worden geen pesticiden gebruikt op de wijnstokken

Houtrijping word zelden toegepast wel als er vaten zijn gebruikt die niet zijn gezwaveld met sulfiet.

De fermentatie komt tot stand door de natuurlijk aanwezige gisten op die op de schil van de druif aanwezig zijn, de wijn word zelden gefilterd en geklaard en daardoor vaak troebel.

Er word zelden of geen sulfiet gebruikt bij de vinificatie.

 

Bij wijnen uit traditionele wijnstreken worden vaak eigen typische wijnetiketen gebruikt met bijvoorbeeld het wijnhuis afgebeeld,  natuurwijnen vallen vaak op door een uitgesproken, soms door een kunstenaar ontworpen etiket.

Een bezoekje aan het wijnhuis Le Sot de L'ange ik ontmoet daar de wijnmakers Quentin Bourse en zijn vrouw Angélique.  

In 2013 nam hij de wijngaard in Azay-le-Rideau over met als visie volledig biodynamisch werken.

De bodem en de wijnstokken worden versterkt en beschermd, met essentiële oliën, kruidenthee en aftreksels van paardebloemen.

Er is minimale minimale interventie zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, dit resulteert in wijnen die het terroir laten zien.

De volgende druivenrassen staan aangeplant verdeeld over 12 hectare.;

  • Chenin blanc
  • Grolleau
  • Côt (Malbec)
  • Gamay
  • Cabernet franc

De Chenin Blanc en de blauwe druif Grolleau staan het meeste aangeplant op een bodem van vuursteen dat resulteert in een wijn met mineraliteit, de kleibodems zorgen voor meer fruit en rondeur in de wijn.

Azay-le-Rideau ligt zuidelijker in een warmere lucht stroom dat de zuurgraad verlaagd in de druiven met als resultaat zachtere en ronde wijnen.

De wijnen worden gemaakt van 50% eigen druiven, aangevuld met druiven die hij koopt van een vriend in het zuiden van Frankrijk, er word zelfs met handen en voeten geperst... pure nostalgie!

Alle wijnen worden geproduceerd met hetzelfde doel, foutloze wijnen maken met minimale interventie.

De fermentatie vereist geen enkele hulp dankzij de van nature aanwezige gisten op de druiven, de wijnen rijpen en fermenteren op  amforen, betonnen eieren en oude eiken houten vaten.

 

Ik proef de volgende wijnen;

 

  • Parcellaire 'La Goujonnière' Chenin Sec 2018

Mooi gelaagde Chenin met aroma's van gele appel, bijenwas, citrus en een zitje in de smaak.

  • 'ALZ' 2021

Gemaakt van de druivenrassen Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay 

25% schil fermentatie in Inox en daarna rijping op deels Inox, oude barriques en amphora's.

Wijn weetje;

 

Appellation d'origine Contrôlée (AOC) is sinds het jaar 1919 een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. 

Deze producten moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO een onafhankelijke organisatie die richtlijnen opstelt voor wijnstreken en controle uitvoert.

Een AOC wijn in Frankrijk geeft de garantie dat de wijn in  uit een bepaalde streek of gemeente komt en het is gemaakt volgens nauwkeurig omschreven productieregels, zodat uiteindelijk de consument de bepaalde stijl herkent in de wijn.

Voor wijn geldt de AOC sinds het jaar 1923 dat ontstaat in de  Château Neuf-du-Pape, de wijn was zeer populair en werd veel vervalst er was meer nodig dan alleen een geografische aanduiding dus er werden regels opgesteld zoals;

  • De druivenrassen waarvan de wijn gemaakt mag worden.
  • Welke bodemsoorten mogen worden aangeplant.
  • De hoeveelheid rendement (maximum opbrengst van de druiven)
  • Minimale rijpheid van de druiven  
  • Vinificatie in de wijnmakerij zoals het wel of niet gebruiken van eikenhouten vaten om de wijn te laten gisten en/of rijpen)
  • Aantal aangeplante wijnstokken,
  • Minimum alcohol percentage in de wijn
  • Verbouwingsmethode en snoei methodes in de wijngaard.
  • Vermeldingen op het etiket.

Alle wijnen die in aanmerking komen voor een AOC-benoeming worden nauwkeurig gekeurd en geproefd. 

De Wijnstreek Loire kent veel AOC wijnen, er heerst geen hiërarchie zoals een uitgebreid cru-systeem zoals bijvoorbeeld in de wijnstreken Bordeaux en Bourgogne.