Alto-Adige 2025
Druivenrassen
Kerner, Vernatsch, Lagrein, Gewurtztraminer
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
zand, klei, kalk en porfier
April 2025

DOC Alto Adige
Alto Adige bezit een DOC sinds het jaar 1975.
Voor wijn die geproduceerd wordt in Alto Adige een gebied waar Duits een officiële taal is - mag DOC als alternatief worden geschreven als Kontrollierte Ursprungsbezeichnung.
De regio bezit een grote verscheidenheid aan wijnen, er wordt net iets meer witte dan rode wijn geproduceerd van druivenrassen zoals;
Wit;
- Gewürztraminer
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Muller Thurgau
- Kerner
Rood;
- Pinot Nero
- Lagrein
- Schiava
- Merlot

Baron Longo
Een indrukwekkend ‘barok’ wijnhuis opgericht in het jaar 1770.
Tot honderd jaar geleden produceerden de Longo-baronnen wijn op hun landgoed in Egna.
De naam “Felix Anton” is een eerbetoon aan Felix Anton Reichsritter von Longo, grondlegger van de familiewijntraditie. Hij werd in 1804 door keizer Franz II geëerd voor zijn prestaties tijdens de Napoleontische oorlogen door hem de rang van baron te geven – met het predikaat “Liebenstein”.
Momenteel heeft Anton Baron Longo de oude familietraditie weer opgepakt
Met 20ha aan wijngaarden gelegen op een hoogte van 240 meter tot wel 1.040 meter wat zorgt voor zeer bijzondere wijnen mede door de complexiteit van de bodem en microklimaten resulteert dit in wijnen met noblesse en elegantie.

Lagrein
Is een blauw inheemse druivenras afkomstig uit Alto-Adige die zijn wortels diep in de Zuid-Tiroolse traditie heeft, maar ook internationaal steeds meer waardering krijgt. Lagrein groeit het beste op kalkhoudende, kleiachtige bodems met een grindachtige ondergrond. De trossen zijn middelgroot en hebben een piramidale vorm. De druif is gevoelig voor plagen zoals echte en valse meeldauw.
Onderzoek heeft aangetoond dat Lagrein nauw verwant is aan andere Noord-Italiaanse druivenras teroldego en dat er ook banden bestaan met syrah.
In het jaar 1379 wordt "Lagrinum bonum" genoemd in een document uit Termeno. een gemeente in Zuid-Tirol.
Tot de 18e eeuw verwees de naam "Lagrein" voornamelijk naar een witte variant, die sinds de middeleeuwen dominant was in de omgeving van Bolzano.