Jura

 

Druivenrassen

Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Poulsard, Trousseau

Klimaat

Continentaal-Koel

Bodem

Mergel

April 2024

De Jura is kleinschalig, het gebied kent zes AOC’s waar voor witte wijnen altijd de druivenrassen Savagnin en Chardonnay ingezet.

  • AOC L’Etoile; Slechts 50 ha. hier worden uitsluitend hoog-geklasseerde witte wijnen gemaakt. 
  • AOC Château-Chalon; Nog minder 45 hectare, rondom het gelijknamige wijndorpje word de meest bekende 'Vin Jaune' gemaakt.  
  • AOC Côtes du Jura; Over het gehele wijnbouwgebied van de Jura te vinden met een aanplant van 500 hectare.
  • AOC Macvin du Jura (likeurwijn)
  • AOC Crémant du Jura (methode traditionelle)
  • AOC Arbois;

    bestaat sinds het jaar 1936 de grootste van de 4 subregio's  in de wijnstreek Jura.

    Hier vind je namelijk veel rode wijn terug in de productie gemaakt van de druivenrassen als;

    -Poulsard

    -Trousseau

    -Pinot noir 

    Daarnaast produceren  ze in Arbois ook;

    -droge witte wijnen

    -Vin jaune (oxidatief)

    -Macvin de jura (likeurwijn)

    -Vin de paille (strowijn)

    -Crémant de Jura (methode traditionelle)

     

De wijngaarden liggen vaak hoog, op gemiddeld 350 m boven zeeniveau vooral aangeplant op een bodem van mergel, in het noorden komen we ook kleibodems tegen en in het zuiden kalkbodems.

    Eric Thill

    In het zuiden van de wijnstreek (AOC Côtes du Jura) bezoek ik de wijnmaker Eric Thill hij komt oorspronkelijk uit de Elzas, waar zijn familie wijn maakt op de Schlossberg vlakbij Colmar.

    In 2007 kocht hij met zijn vrouw een domein van amper 3 hectare in Trenal . Zowel het wijngoed als de kelder hebben ze helemaal zelf gebouwd en nog steeds in uitbreiding.

     Sinds 2015 is het domein biologisch gecertificeerd en wordt er inmiddels op de inmiddels 6 hectare biodynamisch gewerkt.

    Er staat  meer dan 50% Chardonnay aangeplant van wijnstokken tot  40 jaar oud maar ook Savagnin, Pinot Noir, Poulsard en Trousseau. 

     

    We proeven mooie wijnen met mijn favoriet;

    Côtes du Jura "de Marne et d'Argile" 2022

    Dit is complex en rijk met tonen van hazelnoot, kamille en rijpe perzik. Subtiele rokerige tonen en iets van citrus met een lange afdronk.

     

    De druif Savagnin

     

    De Savagnin ook wel bekend als de Savagnin blanc is een wit druivenras verwant aan de Traminer, vooraal in de wijnstreek Jura aangeplant.

    Het rendement is laag, de druiven blijven relatief klein en zijn pas laat rijp, het ras is tevens resistent tegen rotting.

    Wijnen gemaakt van deze druif zijn vaak goudgeel van kleur, soms wat rokerig en met smaken die aan noten, vanille en honing doen denken met relatief veel zuren die goed in balans blijven met de krachtige aroma’s in de wijnen.

     Is een wijn van Savagnin goed gemaakt en van top druiven dan geld een levensduur van tot wel 30 jaar

    Wereldwijd is er minder dan 1000 hectare aan wijngaarden met Savagnin-druiven.

    In Frankrijk staat zo’n 470 hectare met deze druivenstok aangeplant.

    De Savagnin druif geeft soms wijnen met een oxidatief karakter, door flor vorming (gistlaag) die ontstaat zodra de wijn langer in een vat ligt net zoals Sherry, het geeft de wijn bijzondere smaken zoals kerrie, appel en vooral amandel.