Lombardia, Franciacorta
Druivenrassen
Nebbiolo, Pinot noir. Pinot Blanc, Chardonnay
Klimaat
Continentaal-Koel
Bodem
Kalksteen
Februari 2022
Franciacorta DOCG gelegen in de wijnregio Lombardije ten Noord-Oosten van de stad Milaan, Italië waar voornamelijk mousserende wijn word gemaakt en volgens vele Italianen de beste bubbel van het land wat er gemaakt word en net als champagne, een tweede gisting op de fles krijgt.
In het dorpje Bogornato is het bekende wijnhuis Berlucchi gevestigd.
Het wijnhuis dient in de regio als pionier, zij zagen in dat het ‘terroir’ en klimaat in de omgeving van het Iseo meer uitstekend geschikt was voor mousserende wijnen.
Guido Berlucchi introduceerde in 1961 deze stijl van wijn maken, daarna volgden vele wijnmakers.
Franciacorta wijnen genieten in Italië een enorm aanzien de vraag is zo groot dat zij nauwelijks geëxporteerd worden.
Langs het prachtige Iseo meer kun je heerlijk genieten van het mooie uitzicht mijn trip gaat iets zuidwaarts naar het wijndorpje Erbusco waar ik een bezoekje breng aan Bellavista
Bellavista
In 1977 werd het wijnhuis Bellavista opgericht door Vittorio Moretti, die grote mogelijkheden in dit wijngebied zag.
Het wijnhuis beschikt momenteel over 117 hectare eigen wijngaarden
Alle druiven worden met de hand geplukt en er wordt gebruik gemaakt van oude houten persen.
Mattia Vezzola is de wijnmaker, 40 procent van alle basiswijnen wordt opgevoed in eiken vaten met vervolgens een rijping sur lat van 30 maanden rijping op fles wat resulteert in complexiteit en uitbundigheid.
Franciacorta is afgeleid van ‘Curte franca’, wat geen belasting betekent. De monniken die vroeger in de regio woonden waren vrij van belasting.
Om Franciacorta naar een hoger niveau te brengen werd hier erg goed gekeken naar de productie methodes van champagne, het kreeg de bijnaam 'klein-Frankrijk'
Er zijn dus tevens strenge regels voor maximale opbrengst en de minimale tijd voor de tweede vergisting, Franciacorta heeft de strengste regels in de wereld van mousserende wijn.
Sinds 1995 heeft Franciacorta een DOCG status, de eerste mousserende wijn die werd geplaatst in hoog niveau, betreft mousserende wijn de meest toonaangevende regio in Italië.
Hoe word Franciacorta gemaakt?
Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle (2e gisting op de fles) met een rijping van minstens 18 maanden op de lies (dode gistcellen) en tot minstens 25 maanden rijping in de fles voor het de markt op mag.
Dat is langer dan de meeste Champagne wijnen, voor champagne is minimaal vijftien maanden verplicht.
De druivenrassen die worden ingezet zijn ook bijna identiek vergeleken met de meest bekende Franse mousserende wijn Franciacorta wordt hoofdzakelijk gemaakt van chardonnay, aangevuld met pinot nero (pinot noir) en pinot bianco (pinot blanc).
Pinot Blanc mag tot een maximum van 50% aanwezig zijn in de blend.
Chardonnay en/of Pinot Noir zijn belangrijker en moeten 50% van de blend bevatten.
De bodem bestaat ook voornamelijk uit kalksteen.
Dan zou je zeggen het begint wel heel erg op een Champagne te lijken dat is minder waar want het klimaat
is er warmer dus vaak rijpere druiven, soms een hoger alcohol gehalte en wat meer body, de dosage is dus ook lager.