Gran Canaria
Druivenrassen
Listán Negro, Negramoll, Tintilla, Malvasia Negra
Listán Blanco, Vijariego, Muscat, Malvasia
Klimaat
Maritiem-Gematigd
Bodem
Vulkanisch
November 2021
De eerste wijnstok op Gran Canaria werd aangeplant door de Spanjaarden in 15 de eeuw en de eerste wijn die werd verhandeld was gemaakt van het druivenras Malvasia.
Door een plaag van sprinkhanen in het jaar 1685 werden alle wijngaarden verwoest.
Eind 19e eeuw waneer de druifluis bijna alle wijngaarden vernietigd is Gran Canaria gevrijwaard gebleven. De Europese druivenstokken staan daarom op hun eigen onderstam en niet zoals elders in Europa geënt op de Amerikaanse.
De wijngaarden liggen op droge, zurige vulkanische bodems, variërend op een hoogte van meestal tussen de 100 en 1.000 meter.
Het klimaat is mild door vaak een krachtige wind van de oceaan, de temperaturen kunnen tussen dag en nacht kunnen vaak toch nog 10 graden schommelen.
Het totale wijnareaal aan wijngaarden 500 hectare
Blauwe druivenrassen die vaak voorkomen op het eiland zijn;
- Listán Negro (meest verbouwde)
-Negramoll
-Tintilla
-Malvasia Negra ( Muskaatdruif )
Op het eiland word voornamelijk witte wijn geproduceerd dus hier enkele bekende witte druivenrassen;
-Listán Blanco
-Vijariego
-Muscat
-Malvasia
-Gual
-Marmajuelo y Pedro Ximénez
Bodega San Juan
is een familie bedrijf dat is opgericht in het jaar 1912 de wijn word nog net zo manueel, artisanaal en natuurlijk gemaakt als meer dan een eeuw geleden verteld Cristina Millán, wijnmaakster en de 5e generatie van de familie.
Bodega San Juan bevind zich in de wijnstreek Monte Lentiscal D.O waar oude druivenstokken staan aangeplant van soms wel 80 jaar oud.
De bodem is vulkanisch, wijnen van deze bodem zijn de laatste tijd populair dat merk je aan bijvoorbeeld Etna wijnen uit Sicilië, steeds meer wijnliefhebbers ontdekken deze wijnen.
Vulkanische bodems zijn erg vruchtbaar en leveren vaak hartige wijnen op met hoge zuren maar ook veel complexiteit.
De bladeren van de wijnstokken zijn rood/geel gekleurd want het is immers begin november wat tevens zorgt voor een prachtig contrast met de zwarte vulkanische lava bodem.
Een kijkje in de wijnmakerij, elke wijnfles wordt voorzien van een etiket en alles met de hand..dat zie je niet vaak!
Ik proef o.a:
De signatuur wijn Bodega San Juan Vinã Mocanal 2019
gemaakt druivenrassen als Listen Negro en Negramol die met de hand zijn geplukt vervolgens een maceratie en fermentatie van 15 dagen vervolgens rijpt de wijn 6 maanden op grote eiken vaten,
Een paarse kleur met veel zwart fruit aroma's een mooie zuurbalans en lange afdronk.
vulkanische wijnen?
Druiven die verbouwd worden op een vulkanische bodem.
Het hoeft geen actieve vulkaan te zijn, zolang er maar ooit een vulkaan tot uitbarsting is gekomen, kunnen we het vulkanische bodem noemen, elke vulkaanuitbarsting zorgt dus voor een unieke bodemsamenstelling,
Vulkanische bodems zijn van nature rijk aan mineralen en leveren gezonde druiven op.
De vaak zeldzame, inheemse druivenrassen krijgen hun smaak uit de samenstelling van de bodem en wanneer er iets van vulkanisch materiaal in de bodem zit, kan dit al mooie smaken opleveren, geen enkele vulkanische bodem is hetzelfde, er bestaan verschillende soorten vulkanen, lavastromen en uitbarstingen.
Een vulkanische wijn kun je vaak herkennen aan;
- Hogere zuren
- Ziltigheid
- Minerale zouten die de bittere smaak in de wijnen verklaren
- Aardse smaken
- Licht in de kleur
Mineraliteit en vulkanische wijnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.