Rueda

Druivenrassen

  Verdejo

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Kalksteen

Augustus 2023

wist je dat? Rueda "wiel" betekent, een historische wijnstreek in in de wijnregio Castilla y León.

De wijnstreek heeft sinds januari 1980 een D.O (Denominación de Origen)

Het wijndorp Rueda is klein met amper 1300 inwoners.

Bijna heel Rueda (13:000 ha) staat aangepland met witte druivenrassen waaronder de absolute nummer 1 ; Verdejo

90% Sauvignon blanc en Viura mogen ook af en toe mee doen verdejo levert vaak levendige, stuivende en aromatische wijnen.

De druivenstokken wonen op een bodem van voornamelijk kalksteen die laag bij de grond staan zodat er weing vocht verdampt via de bladeren, de bodem is droog en arm dus de plantdichtheid licht hier noodgedwongen laag zodat elke plant extra grond nodig heeft voor volgende vocht en voeding.

De wortels van de druivenstokken gaan diep in de ondergrond om aan water te komen omdat er weinig neerslag valt.

De winters zijn koud en lang met vaak nog vorst in de lente de druiven hebben dus een vrij kort groeiseizoen, de zomers zijn daarintegen juist heet en droog.

Bodegas José Pariente

 

 

In het hart van Rueda vind je de wijngaarden van Bodegas José Pariente opgericht in het jaar 1960, aangeplant met het druivenras Verdejo waarvan de stokken 30 jaar oud zin.

Momenteel staat de derde generatie aan de top van het bedrijf met Martina en Ignacio Prieto Pariente als wijnmakers.

Het gebied ligt op een hoog plateau, zo’n 800 meter.

De verschillen in temperatuur op diverse hoogtes creëert complexiteit in de uiteindelijke smaak van de wijn.

De wijngaarden staan aangeplant op kalkstenen bodems, de oogst gebeurt met de hand en de druiven worden verzameld in kisten van 20 kilo, waar een eerste selectie al in het veld wordt gemaakt. 

Door nieuwe vinificatie technieken is er een spannende dieptegang in de wijn ontwikkeld. 

 

Ik proef o.a;

José Pariente Cuvée especiale' 2021 Verdejo

Gemaakt van biologisch geteelde druiven met een fermentatie en koude maceratie op eivormige cementen vaten voor gedurende 12 uur, de wijn rijpt vervolgens op de lies voor 11 maanden, expressief en complex met aroma's van kweepeer, exotisch fruit en bijenwas.

Verdejo

 

Een druivenras dat staat aangeplant met 82% van de totale productie van wijndruiven in DO Rueda, je de wijnstreek en het druivenras dus bijna als een synoniem zien.

In het verleden wreden in Rueda 'Solerawijnen' geproduceerd met een lange rijping in vaten, vergelijkbaar met Sherry.

 

In Spanje wordt de verdejodruif geteeld in de gebieden;

  • DO Rueda
  • DO Cigales
  • DO Toro

 

De Verdejo stam bezit een goed aanpassingsvermogen voor de arme, steenachtige bodem en goed tegen droogte kan. De trossen met kleine druiven zijn compact, gemiddelde dikke schil en groengeel van kleur en met grote pitten.

De druif wordt meestal 's nachts geoogst in de maand september vanwege de hoge dag temperatuur, zo wordt voorkomen dat het sap donkerder wordt als gevolg van oxidatie veroorzaakt door hitte.

Verdejo wordt meestal gebruikt om jonge wijnen te maken, de wijnen hebben vaak aroma's van citrus, groene appel, grapefruit, venkel en gras.