Ribera Del Duero

Druivenrassen

Tinto Fino (Tempranillo) , Cabernet Sauvignon

Albillo Mayor 

Klimaat

Continentaal-Gematigd/Warm

Bodem

Kalksteen

 Augustus 2023

De wijnstreek Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero (in Portugal Douro geheten) in de 9e eeuw werd al Ribera del Duero wijn geproduceerd.

Ribera del Duero" het betekent letterlijk aan de Oevers van de rivier.

Tinta del Pais/Tinto fino zo wordt het druivenras Tempranillo hier genoemd met 85% aanplant de belangrijkste druif van de regio, er bestaat een uniek terroir want door een hoogte van 700-850 meter in combinatie met een arme bodem van kalksteen, leisteen en kwarts krijgen we complexe wijnen.

Het vriest er ‘s winters en soms ook nog in het voorjaar. In de zomer kan temperatuur tot 40º C oplopen, waarbij's nachts vaak forse temperatuurdalingen optreden. Door deze klimatologische omstandigheden is het groeiseizoen relatief kort. De boeren moeten vroeg plukken en zijn dus verplicht om de druiven goed in de gaten te houden wat meestal resulteert in een mooi evenwicht tussen rijpheid en zuurgraad.

De wijnstreek heeft een D.O. sinds het jaar 1982 met 22.000 h.a aan wijngaarden, de wijnen moeten minimaal bestaan uit 75% Tempranillo eventueel aangelengd met Cabernet Sauvignon, Garnacha, en Merlot.

 

 

Vega Sicilia

Don Eloy Lecanda Chaves begon in 1864 een bodega op een plek met de naam 'Pago de la Vega Santa Cecilia', later afgekort tot 'Vega Sicilia' 

Vanaf het moment dat het wijnhuis in 1982 in handen van de familie Alvarez kwam, verkreeg Vega Sicilia de status van een grootse wereldwijn zoals de Vega Sicilia ‘Unico’ gemaakt van de oudste wijnstokken met vervolgens een rijping van zeven jaar op vat en daarna nog vier jaar op de fles.

Is er een slecht jaar voor de druiven dan wordt Vega Sicilia ‘Unico’ niet gemaakt. Ribera del Duero als wijnstreek kreeg meer aanzien en succes in de jaren daarna.

 

Pingus

Sinds de jaren 90 levert ook de van oorsprong Deense Peter Sisseck een belangrijke bijdrage aan de bekendheid en ontwikkeling van de wijnstreek Ribera del Duero met de Dominio de Pingus wijnen. De naam van het domein en van de wijn ‘Pingus’ was zijn bijnaam in Denemarken.

Jaren later volgde 'Flor de Pingus' de 2e wijn, samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project ‘Psi’: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken van eigen wijngaarden maar met eigenaren van oude percelen Tinto Fino.

Op alle wijngaarden word volgens de biodynamische principes bewerkt.

     

    • Dominio de Pingus

    elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. De rijping vind plaats in eikenhouten foeders en nieuwe eiken vaten voor 22 maanden. De totale productie bestaat uit 6000 flessen.De duurste wijn uit de wijnstreek Ribera del Duero die ik vervolgens tegenkom in een wijnwinkel jaargang 2014 voor een koopje... 1190,- euro. 

    •  Flor de Pingus

    In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, afkomstig van 16 verschillende percelen, een assemblage van oude en jonge wijnstokken die aangeplant staan op een hoogte tussen 700 en 850 meter, alle percelen worden apart gevinifieerd in inox en nieuwe eiken vaten voor 18 maanden.De totale productie bestaat uit 60.000 flessen.

    • PSI 

    De percelen liggen tussen 830 tot 920 m hoogte in de valleien van de Duero op een bodem van zand, kalk en klei, een zeer goede drainage dat zorgt voor een aromatische intensiteit in de wijn. De vinificatie plaats op cement, op grote houten foeders en in kleine eikenhouten vaten. De totale productie bestaat uit 200.000 flessen.

     

     

    tempranillo

     

    Een typisch Spaans druivenras met een dikke schil, groeit het best hoog gelegen en kan tegen een warm klimaat, voor de balans tussen zuur en aroma's  is een koeler klimaat nodig maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het 's nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als beste voorbeeld de streek Ribera del Duero, door de grotere hoogte kunnen hier cépagewijnen worden gemaakt.

    De Tempranillodruif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in blends. De wijnen uit Rioja zijn bijvoorbeeld combinaties van tempranillo met ondersteunende druiven als Garnacha en Cariñena (Mazuelo in Rioja)

     

    Om tot volledige te kunnen rijpen heeft de druif een warm klimaat nodig in wijnstreken als;

    • Rioja
    • Ribera del Duero (synoniem Tinto fino of Tinta del País)
    • Penedes (synoniem Ull de llebre =haze-oog)
    • La Mancha (synoniem Cencibel)
    • Portugal (synoniem Aragonez en Tinta roriz)